niedziela, 22 lutego 2015

Monastyrska izba

 
Ten tort od pewnego czasu chodził za mną przy okazji i bez. Popularny w kuchni rosyjskiej i mający tam kilka nazw: Monastyrska izba (монастырская изба), Drwa pod śniegiem (дрова под снегом). Rzeczywiście, upieczone rurki z wiśniami przypominają bale drewna, ułożone jedna na drugiej.
Tort jest pracochłonny, wykonanie lepiej rozłożyć na dwa dni, ale smak jest tak pyszny, że z pewnością jeszcze nie raz go upiekę.
Bardzo polecam, będziecie zachwyceni!

Składniki:
ciasto:
400g mąki (plus mąka do podsypywania)
180g masła
180g śmietany
1 jajko
50g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
2 słoiki po 700ml wiśni w kompocie (bez pestek)

krem:
700ml śmietany 18%
3-4 łyżki cukru
ziarenka z laski wanilii

do dekoracji: 50g czekolady

Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać ekstrakt, jajko i śmietanę, zagnieść miękkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Wiśnie osączyć z kompotu.
Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozwałkować cienko na prostokąt o wymiarach 10x30cm, podsypując mąką. Wzdłuż długiego brzegu ułożyć wiśnie jedna przy drugiej, zwinąć ciasto w ciasną roladę, końce skleić. Roladki układać na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut w temp. 180stC. na złoty kolor. Upieczone ruloniki ostudzić.
Krem: śmietanę odcedzić na wyłożonym gazą sicie (ja zostawiłam na noc), a następnie ubić z cukrem i ziarenkami wanilii. Podczas ubijania śmietana powinna zwiększyć swoją objętość.
Na długiej tacy lub paterze ułożyć 4 roladki, posmarować obficie kremem. Dalej na wierzchu układać kolejno 3, 2 i 1 roladkę, każdą warstwę smarując kremem.
Po wierzchu posypać startą czekoladą. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, żeby ciasto zmiękło.
Słodkiej niedzieli;)

66 komentarzy:

  1. Znam je jako klasztorna chata. :) Jest smaczne i prezentuje się rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak, klasztorna chata to dosłowne tłumaczenie z rosyjskiego;)

      Usuń
  2. wygląda bajecznie :) może w końcu się na niego skuszę i upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też długo za niego się zabierałam:) upiecz, smakuje pysznie!

      Usuń
  3. Genialne! Ucieszy najmłodszych ale i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dorośli również są zachwyceni smakiem:)

      Usuń
  4. nie znałam tego ciasta, ale jestem pewna ze smakuje wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam upiec, ponieważ smakuje rewelacyjnie!

      Usuń
  5. Nigdy takiego nie widziałam, ale wygląda bardzo efektownie i ciekawie ;):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny! Wygląda po prostu idealnie, pięknie i wyśmienicie! Zakochałam się w nim :)

    OdpowiedzUsuń
  7. to jest prawdziwe dzielo sztuki :) Piekny domek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Drwa pod śniegiem chyba najbardziej pasuje:) Ciasto wygląda przecudnie, takie w sam raz żeby zrobić wrażenie, nie da się obok niego przejść obojętnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, już sam widok zachęca do spróbowania;)

      Usuń
  9. Wypisz wymaluj drwa ułożone w lesie i zasypane śniegiem :) bardzo efektowne!! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! Ale się narobiłaś przy nim :D Tyle misternego zwijania, że naprawdę trzeba mieć cierpliwość :) Wyszedł naprawdę efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie znam tego ciasta, ale zapowiada sie bardzo smakowicie :)
    Myślę, że warto poświęcić na nie więcej czasu, bo naprawdę robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. efekt smakowy wynagrodzi każdą minutę w kuchni:)

      Usuń
  12. Tort jak z najlepszej cukierni, podziwiam cierpliwość, wyszedł rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale cudowne ciasto :-) torcik, roladka wygląda wspaniale. Muszę kiedyś spróbować takie zrobić :-) musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniale wygląda, napewno jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda cudownie, choć faktycznie pracochłonny. Jednak wart efektu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. u mnie to "rosyjska chata", robię taką z 6 roladek:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo efektownie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda obłędnie! Podziwiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto poświecić trochę czasu, ponieważ smakuje pysznie!

      Usuń
  19. Fantastyczne ciasto! Prezentuje się po prostu świetnie, jestem pewna, że równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje doskonale;) jeszcze nie raz go zrobię;)

      Usuń
  20. Musiałaś włożyć dużo pracy . Tylko podziwiać za wytrwałość .

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciekawy przepis i nazwa/nazwy! Jestem pod wrażeniem! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nazwa odpowiada wyglądowi:) a smakuje pysznie

      Usuń
  22. ojj tort godny niezwykłej okazji! świetnie wygląda! chyba nie miałabym tyle cierpliwości, ale podziwiam :-)))

    OdpowiedzUsuń
  23. Wspaniały i wyjątkowy tort, koniecznie do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Łał, cóż to za cudo! Absolutnie muszę upiec :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest rewelacyjny - zarówno wygląd, jak i smak:)

      Usuń
  25. Odpowiedzi
    1. smakował cudnie, ale wygląd też miał ciekawy;)

      Usuń
  26. chciałam zabłysnąć przed Rodziną i upiec ten tort ! , mam tylko wątpliwości jaka ma być śmietana - kwaśna czy słodka? Będę wdzięczna za odpowiedż ! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kwaśna, 18% jest w sam raz.
      Mam nadzieję, że rodzina doceni starania i smak;)
      Z niecierpliwością czekam na relację. Może też Pani dodać zdjęcie na fp bloga na facebooku.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  27. Dziękuje , będę próbować ! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może z tym tortem pójdzie lepiej, niż z napoleonem. Będę trzymać kciuki!

      Usuń

Drukuj