wtorek, 17 lutego 2015

Pollo della nonna - kurczak babci

 
Ostatnio w natłoku obowiązków brakuje mi czasu, by codziennie dzielić się z Wami przepisami. Ale już niedługo wszystko wróci do normy:)
Ratuję się potrawami, które same się gotują, a porcja jest zdecydowanie dwudniowa:) Podobnie jak kurczak z ziemniakami, marchewką i oliwkami, zapiekany z dodatkiem wina. Jeśli kuchnia jest sercem domu, to przepis na kurczaka babci (pollo dela nonna) jest kwintesencją tego określenia. Pełnia domowego smaku, bogactwo aromatów, trochę włoskiego temperamentu...
Paluszki lizać!

Składniki:
10 podudzi z kurczaka (lub 1 kurczak podzielony na kawałki)
4 ziemniaki
2 marchewki
2 duża cebula
2 ząbki czosnku
150g czarnych oliwek
1 szklanka białego wytrawnego wina
sól
pieprz
kolendra
tymianek
papryka
oregano
gałązka rozmarynu
oliwa lub olej do smażenia

Pałki kurczaka umyć, osuszyć, doprawić solą, pieprzem, papryką, kolendrą, tymiankiem, odstawić na godzinę. Zrumienić na oliwie, przełożyć do brytfanki.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, zeszklić na tej samej patelni, na której smażył się kurczak. Również przełożyć do brytfanki.
Ziemniaki i marchew obrać, ziemniaki pokroić w dużą kostkę, marchew w talarki, warzywa i oliwki wyłożyć na kurczaka i cebulę. Posypać solą, ziołami, zalać winem, wstawić do piekarnika. Przykryć folią lub przykrywką, piec przez 30 minut w 170stC., następnie zdjąć folię i piec kolejne 30 minut.
Smacznego!


46 komentarzy:

  1. Najchętniej to od razu powyjadałybyśmy te zapieczone warzywka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas jest tak samo - zanim rozłożę na talerze, chwytam marcheweczki, parząc się w palce i język:)

      Usuń
    2. Łączymy się z Tobą w bólu, bo jest to uczucie bardzo dobrze nam znane :P

      Usuń
  2. Wygląda pysznie i na pewno tak smakuje ;3

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanka z kurczakiem i warzywami, to przecież idealny obiad! Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świerzy arbuz zawsze wygra z arbuzopodobnymi zamiennikami ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne danie :-) uwielbiam różnego rodzaju zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki pyszny obiadek to chyba każdemu zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie było jeszcze takich, komu nie smakował:)

      Usuń
  7. Dopiero co zjadłam, a znów zgłodniałam, pysznie wygląda tak podany kurczak ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. No co za widok piekny. Taki kutczak na niedzielny ojiad - pusznosci.

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczny. :) Naprawdę pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny obiad! Smakowicie wygląda ten kurczaczek. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nieskromnie powiem, że i wygląda, i smakuje;)

      Usuń
  11. Mniam, bardzo apetyczny kurczak, uwielbiam takie warzywka pieczone do mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warzywa do mięsa to najbardziej chyba pasujący dodatek:)

      Usuń
  12. Koniecznie muszę takiego zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo apetycznie wygląda i te oliwki! mniam mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oliweczki pyszne, świetnie komponują się z resztą składników;)

      Usuń
  14. Pyszności i jakie apetyczne zdjecia :)
    Ps. Julianno, chciałam podesłać konkursową propozycję ( wpis jest też na blogu) ale coś mi Twój adres,, nie wchodzi,,..... mogłabyś wysłać wiadomość do mnie przez mój formularz kontaktowy....
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam! Aż slinka cieknie :) Bardzo apetyczne danie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Prawdziwie domowe danie, które powoduje, że na twarzy od razu pojawia się uśmiech :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) taka kuchnia z samego serca domu:)

      Usuń
  17. Warzywawka zapiekane mniodzio :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam takie dania! Chyba zrobię w weekend na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  19. taki kurczak wygląda wspaniale. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje również pysznie;) Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  20. Wygląda pysznie i wierzę, że tak własnie było! Uwielbiam dania, które same się robią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie dania są najlepsze - pełne smaku i proste do zrobienia;)

      Usuń

Drukuj