czwartek, 19 lutego 2015

Tort rybny

Dziś proponuję Wam nietypowy tort - wytrawny, z rybą. Taki przekładaniec sprawdza się doskonale na różnych imprezach. Warstwy francuskiego ciasta przekładam wędzoną makrelą, podsmażaną cebulką z marchewką i pastą jajeczną. Jest smaczny i podzielny. Jedynie w Polsce mam problem z kupieniem blatów. Ale jeśli macie znajomych, którzy jeżdżą np do Białorusi, poproście ich o drobne zakupy;) 

Składniki:
1 op. gotowych blatów z ciasta francuskiego "Napoleon"
1 duża marchew
1 duża cebula
1 wędzona makrela (ok 300g)
2 jajka
3 łyżki majonezu
1 łyżka oleju
tymianek
pieprz czarny

Z makreli usunąć skórę i powybierać ości.
Jajka ugotować na twardo, obrać i rozgnieść widelcem, wymieszać z łyżką majonezu.
Marchew zetrzeć na tarce, cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać marchewkę i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie.
Blaty smarować cienką warstwą majonezu (ja smaruję pędzelkiem), wykładać kolejno rybę, na drugim blacie - marchewkę z cebulą, na trzecim jajko, znowu rybę i marchewkę z cebulą. Każdą warstwę posypać tymiankiem i pieprzem.
Tort owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, żeby blaty zmiękły.
Przed podaniem pokroić w kawałki.
Smacznego!

32 komentarze:

  1. Tort rybny :O Wyśmienity pomysł! Pewnie zjadłabym cały sama! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomysł może trochę nietypowy, ale sprawdza się świetnie, wszyscy zajadają ze smakiem;)

      Usuń
  2. Wygląda jak słodkie ciacho :D Ale byśmy się nadziały :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nom, niektórzy myślą, że to deser, póki nie spróbują;)

      Usuń
  3. Świetny pomysł. prawdziwe wytrawne dzielo sztuki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) dzieło to może trochę na wyrost powiedziane, ale smakuje pysznie;)

      Usuń
  4. O widzę że obie myślałyśmy o torcie :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny! A zwykłe ciasto francuskie się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam. Te gotowe blaty są suche i płaskie. Jeśli ciasto rozwałkować cienko, nakłuć widelcem - może będzie podobne do tych gotowców

      Usuń
  6. Ale pomysłowy! Super! Nie słyszałam jednak nigdy o takich blatach, chętnie je wypróbuję jak spotkam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w Polsce takich blatów nie widziałam, zawsze przywożę z Białorusi.

      Usuń
  7. Wygląda jak okazała, przekładana napoleonka. :) Zupełnie nie kojarzy mi się z rybą. Zaskoczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto jest neutralne w smaku - ani słodkie, ani słone. Jeśli przełożymy słodkim kremem - będzie deser, a z rybą wytrawny przekładaniec;)

      Usuń
  8. Pierwszy raz słyszę (i widzę) tort rybny. Pomysł wyborny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, ale fantastyczne danie, bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki tort zjadłabym chyba w całości ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł ,pysznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie widziałam podobnego tortu :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest popularny w moich rodzinnych stronach:) ale zamiast makreli daje się rybę z puszki

      Usuń
  13. Ojoj ale fajny, nigdy takiego nie jadłam. Gratuluję pomysłu :-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj