poniedziałek, 2 lutego 2015

Wołowina z warzywami z woka

 
Moje doświadczenie z kuchnią chińską do tej pory sprowadza się zaledwie do zrobienia sajgonek. Postanowiłam więc nadrobić zaległości i na jeden z obiadów przygotowałam wołowinę z warzywami. Nie wiem, jak to danie prawidłowo się nazywa:) Gdyby dodać makaron - byłoby to coś w stylu dania chow mein, ale makaronu nie chciałam, tylko same warzywa i mięso. Tak czy siak - smakowało nam bardzo:) Tylko nie wychodzi mi jedzenie pałeczkami...

Składniki (na 2-3 osoby):
300g udźca wołowego
2 ząbki czosnku
4 ziarenka pieprzu syczuańskiego
szczypta płatków papryki chili
kawałek pora (ok 10cm)
1 marchew
1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
pół czerwonej papryki
2 liście pekińskiej kapusty
kilka różyczek brokułów
kawałek imbiru (ok 5cm)
kawałek selera (ok 50g)
olej sezamowy do smażenia

marynata:
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka miodu

Składniki marynaty wymieszać. Wołowinę pokroić w paski, wymieszać z marynatą, odstawić na 2 godziny.
Warzywa - marchew, por, seler, kapustę pekińską, imbir - pokroić w słomkę.
Pieprz i chilli utrzeć w moździerzu, czosnek posiekać.
Rozgrzać kilka łyżek oleju w woku, wrzucić imbir, czosnek, przyprawy, chwile smażyć, mieszając. Dodać wołowinę, obsmażyć, odłożyć na talerz. Na środek woka wrzucić marchew i seler, chwile smażyć, mieszając, odsunąć na boki patelni. Następnie tak samo obsmażać kolejno pozostałe składniki: kapustę czerwoną, por, brokuły, paprykę. Do woka włożyć wołowinę,wymieszać z warzywami i dalej smażyć 1-2 minuty, ciągle mieszając. Można dodatkowo skropić sosem sojowym, posypać sezamem.
Smacznego!

26 komentarzy:

  1. Pysznie :) A jakie wspaniałe kolory, je się oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam aromaty unoszące się w kuchni podczas przygotowywania takiego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie obiady....jednogarnowe, zdrowe i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo by mi smakowało, pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Może też nie jesteśmy znawczyniami kuchni chińskiej ale Twoje danie wygląda tak jak chciałybyśmy, żeby wyglądało podane nam danie chińskie :) Uwielbiamy jeść pałeczkami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za uznanie;) ja ciągle próbuję nauczyć się chwytać pałeczkami

      Usuń
  6. Jak równiutko pokrojone warzywa . Bardzo dokładnie wykonane :) Końcowy efekt znakomity :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj aż się głodna zrobiłam. Świetne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) niedługo planuję powtórkę, posmakowało nam;)

      Usuń
  8. Mniam ... ale bym takie danie zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie masz tam jeszcze porcyjki dla mnie? :) pysznosci! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ups, zjedliśmy wszystko;) ale zapraszam następnym razem, i to już niedługo:)

      Usuń
  10. Solidny obiad, elegancko podany! Kusi kolorami! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię kolorowe jedzenie, dla mnie smakuje lepiej:)

      Usuń
  11. Świetne. :) Też przymierzam się do zrobienia domowej chińszczyzny. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. domowa pewnie nie smakuje jak prawdziwa w Chinach (może kiedyś pojadę i spróbuję:)), ale jest bardzo smakowita:)

      Usuń
  12. Bardzo lubię to danie, chrupiące, pyszne i zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj