poniedziałek, 16 marca 2015

Chleb żytnio-owsiany na zakwasie

 
Chociaż właściwie trzeba byłoby napisać: chleb żytni z owsianką. Upiekłam go w sobotę, a dziś wciąż jest świeży! Mięciutki, kleisty (jak to żytni), z chrupiącą skórką po upieczeniu, która później mięknie. Do ciasta dodałam zaparzone płatki owsiane, kwas chlebowy (zamiast wody i miodu). Pyszny domowy chlebek!

Składniki:
zaczyn:
100g mąki żytniej
120ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu

ciasto:
cały zaczyn
100g płatków owsianych
100ml wody
400g mąki żytniej (dałam typ 1200, można też 720)
300ml kwasu chlebowego (lub wody + łyżka miodu)
1 łyżeczka soli
do posypania chleba: płatki owsiane
mąką pełnoziarnista lub bułka tarta do posypania formy
olej do posmarowania formy

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12-16 godzin.
Płatki owsiane zalać gorącą wodą, pozostawić do ostygnięcia (mogą być ciepłe).
Mąkę wymieszać z solą, dodać owsiankę, wlać kwas chlebowy i zakwas, wymieszać hakami miksera na jednolite ciasto. Foremkę (u mnie keksówka 10x30cm) natłuścić, obsypać mąką, wyłożyć ciasto, wyrównując wierzch mokrą łopatką. Po wierzchu ciasto posypać płatkami. Foremkę przykryć folią, odstawić w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło - musi co najmniej podwoić objętość.
Nagrzać piekarnik do 230stC, na dole postawić naczynie z wrzącą wodą. Tuż przed wstawieniem chleba piekarnik dodatkowo spryskać wodą. Wstawić foremkę w ciastem, piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190stC i piec jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyjąc z formy, studzić na kratce przykryty ściereczką.
Smacznego!


59 komentarzy:

  1. Ale ciekawy przepis, lubię takie chleby kleiste ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żytnie mają taki urok, że się kleją, ale też fantastycznie smakują

      Usuń
  2. Dawno nie jadłam domowego chleba. Twój wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas domowy jest na stałe:) już zapomniałam, kiedy kupowałam w sklepie;)

      Usuń
  3. Jezu jak ty kusisz tym domowym pieczywem! :D Już od baaardzo dawna marzy nam się pajda świeżego chleba z prawdziwym masłem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdyby mieszkaliście blisko, upiekłabym dla Was:)

      Usuń
    2. Ojej dziękujemy :* Wyobraźmy sobie, że nam taki bochenek już upiekłaś :D

      Usuń
    3. może kiedyś nie tylko wirtualnie;)

      Usuń
  4. Chleb domowy jest najlepszy.Na zakwasie jak i drożdżach jest super i w dodatku żytnio owsiany -super;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chleba jeszcze nie piekłam, ale ostatnio dwa razy bułki, kto wie, może i na chleb przyjdzie czas:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już się nie mogę doczekać Twojego pierwszego chleba:)

      Usuń
  6. Smaczny domowy chlebek. Dawno nie jadłam domowego chlebka.

    OdpowiedzUsuń
  7. zapisuję ten przepis do zrobienia, bardzo zaciekawił mnie dodatek zaparzonych płatków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie to dzięki płatków, ale chlebek dłużej utrzymuje świeżość i jest nieco inny, niż z samej mąki żytniej. Nam bardzo posmakował

      Usuń
  8. Pieczesz wspaniałe chleby, zawsze mnie zachwycają :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, Twoje domowe pieczywo nic a nic nie gorsze;) Również zawsze podziwiam!

      Usuń
  9. Mam spory zapas maki żytniej, będzie pyszny chleb :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. domowy chleb to świetny sposób an wykorzystanie nadmiaru mąki, u nas kg żytniej idzie w tydzień:)

      Usuń
  10. Cudowny :) zdecydowanie kupiłbym/zamówiła takie bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda idealnie - domowo i prawdziwie, a do tego ma taki fajny skład :):)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda idealnie - domowo i prawdziwie, a do tego ma taki fajny skład :):)

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. dziękuję, smakuje rewelacyjnie, dziś piekę znowu:)

      Usuń
  14. nie ma to jak własny chlebek - super skład :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Odpowiedzi
    1. zapraszam, za kilka godzin będzie kolejny bochenek:)

      Usuń
  16. Piękny. Chyba się podniosę i wyciągnę mój zakwas z lodówki.Trzeba coś upiec!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziś dokarmisz, a jutro z rana już można wyrobić ciasto i będzie chlebuś;)

      Usuń
  17. Oj piękny ci on ;) zjadłabym z ogromną checią :)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smaczny był bardzo, kolejny już się piecze, za 15 minut wyciągam:) zapraszam na kromeczkę;)

      Usuń
  18. Wygląda cudownie i na pewno przepysznie smakuje :) Domowy chlebek jest zawsze najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Domowe wypieki są zdecydowanie najlepsze, a taki chlebek - owsiany musiał smakować cudownie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardziej jednak smakował jak żytni, a owsianka spowodowała, że długo pozostawał świeży

      Usuń
  20. Taki pyszny domowy chlebek musiał smakować rewelacyjnie! Aż mi się zamarzyła kromeczka z masełkiem ... :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Chlebek idealny... Nie ma nic lepszego jak domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękny, uwielbiam takie pieczywo robione z miłością

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak dla mnie skład jest bardzo dobry, chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam, już 2 raz go upiekłam, zawsze pyszny!

      Usuń
  24. ale pyszny chlebek. taki to można jeść bez żadnych ograniczeń. mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jadłabym sama chętnie, ale czuję ograniczenie w pasie spódnicy:)

      Usuń
  25. Właśnie zakupiłam mąkę i będę działać :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Oj, chyba to będzie mój kolejny chlebek na liście do upieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo zachęcam:) chlebek jest mięciutki, a dzięki owsiance pozostaje świeży dłużej, niż nawet zwykły żytni.

      Usuń

Drukuj