poniedziałek, 23 marca 2015

Mini-pasztety z królika z żurawiną

 
Przygotowując kiedyś na święta pasztet z królika pomyślałam sobie: a gdyby tak zamiast jednego dużego pasztetu upiec kilka mniejszych? Wyszły bardzo urocze i pyszne. Takie mini-pasztety ładnie zapakowane będą też wspaniałym prezentem. 
Ten przepis już można pobrać z e-bookiem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl

Składniki:
1kg mięsa królika
250g surowego boczku
200g wątróbki drobiowej
2 cebule
1 pietruszka
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
2 gałązki rozmarynu
2 suche kajzerki
3 jajka
50ml brandy
250ml białego półsłodkiego wina
200g suszonej żurawiny
50ml oleju Kujawski z czosnkiem

Królika i boczek podzielić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i przekroić na pół. W głębokiej patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami, zrumienić mięso z każdej strony. Do mięsa włożyć cebule, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i gałązki rozmarynu, zalać winem i szklanką wody, dusić na małym ogniu przez godzinę, dodać wątróbkę i dusić jeszcze 20 minut.
Mięso ostudzić, oddzielić od kości. Kajzerki namoczyć w bulionie z mięsa. Mięso, warzywa i bułki zmielić 2-krotnie, doprawić do smaku. Dodać jajka, brandy i połowę żurawiny. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, każdą napełnić mięsem, po wierzchu posypać pozostałą żurawiną.
Foremki wstawić do piekarnika, piec 40 minut w temp. 170stC.
Jeśli pasztety będą mocno się rumienić, z wierzchu można przykryć folią.

Porada: Jeśli chcemy upiec pasztety miękkie, do smarowania – foremki smarujemy olejem Kujawskim z ziołami i do każdej na mięso wlewamy 3-4 łyżki gorącego bulionu, pieczemy 30 minut.
Smacznego!

38 komentarzy:

  1. Jak bym chciała mieć taki pasztet na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic trudnego;) trochę czasochłonne danie, ale warte każdej chwili w kuchni;)

      Usuń
  2. Pasztet z królika musi być bardzo delikatny....ślinka cieknie :) PS. Świetne potrawy przygotowałaś na e-booka :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, pasztety z królika są delikatne w smaku:)
      e-book będzie pyszny, jak zaglądam do Ciebie, to ślinka cieknie i już nie mogę się doczekać jego wydania;)

      Usuń
  3. na stole będą pięknie wyglądać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł z mini-pasztetami - idealny rozmiar do koszyczka wielkanocnego! Piękne z tą "czapeczką" z żurawiny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakowite są, żurawinka stanowi przysłowiową kropkę nad i:)

      Usuń
  5. Ale cudownie wyglądają :-) muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie urocze i dają więcej frajdy w jedzeniu niż jeden duży pasztet :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upiekę w takiej wersji jeszcze nie jeden raz;)

      Usuń
  7. taki pasztet jest najlepszy! ciekawa jestem tego królika :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pasztet z królika jest delikatny w smaku, nam bardzo smakuje

      Usuń
  8. Domowe wyroby są zdecydowanie najlepsze;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowicie się prezentuje :) na pewno jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne paszteciki, fajny pomysł z wersją mini ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są podzielne i równie smaczne, jak duży:)

      Usuń
  11. Fajne paszteciki, choć ja z królika jeszcze nie jadłam.... może podeślesz takie jedno maleństwo? :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. super pomysł na pasztet :) fajne połączenie z żurawiną :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super pomysł. Ja dzisiaj kupiłam królika... planuję upiec :) ale kto wie co mi z tego wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę podesłać przepis mojej koleżance, która jest fanką królika, mi się królik kojarzy z kotem a mam 2 kocurki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. królika nie każdy kupuje i je, przeważnie ze względów sentymentalnych.

      Usuń

Drukuj