piątek, 27 marca 2015

Pascha waniliowa


Pascha to święto żydowskie, jednak w religii prawosławnej tak nazywana jest też Wielkanoc. Za wschodnią granicą paschą nazywają również słodką babeczkę (kulicz) albo twarogowy deser. Dziś przedstawiam paschę właśnie w tym ostatnim znaczeniu. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się twarogu, masła, cukru i jajek, czasem twaróg gotuję się z mleka i masy śmietanowo-jajecznej. Następnie tę słodką serową masę dociska się w specjalnych drewnianych foremkach z charakterystycznym wzorkiem lub napisami. Nie wiem, jak pascha trafiła do kuchni polskiej, ale w niektórych domach jest bardzo lubiana i tradycyjnie gości na wielkanocnym stole.
Moja pascha smakuje trochę jak sernik na zimno. Masa serowa jest dość zbita, w sam raz słodka, z nutą wanilii, upitymi rumem rodzinkami i prażonymi płatkami migdałów. Nie mogłam się od niej oderwać i cały czas dokrajałam po kawałeczku... i nawet nie zastanawiałam się, że ma bardzo dużo kalorii:)

Składniki:
500g twarogu półtłustego lub tłustego
100g masła
3 duże żółtka
120g cukru
120ml śmietanki 30%
laska wanilii
100g rodzynków
3 łyżki płatków migdałowych
50ml rumu

Rodzynki zalać rumem, odstawić na godzinę. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż na pół, wyskrobać nasionka, dodać je do śmietanki. Śmietankę podgrzać. Naczynie z żółtkami umieścić w kąpieli wodnej. Do masy jajecznej wlać gorąca śmietankę, ciągle ubijać, aż powstanie gęsty budyń. Budyń przestudzić.
Twaróg zmielić 2-krotnie. Masło utrzeć na puch, ciągle ucierając, dodawać po łyżce twarogu i budyniu jajecznego.
Rodzynki osączyć z rumu, razem z płatkami migdałowymi dodać do masy serowej, wymieszać.
Glinianą doniczkę lub foremkę z dziurką wyłożyć kilkakrotnie złożoną gazą. Na gazę wyłożyć masę serową, przykryć z wierzchu gazą, postawić talerzyk i obciążyć czymś (użyłam moździerza).
Formę wstawić do naczynia, żeby przez dziurkę mógł skapywać płyn. Umieścić w lodówce na 12 godzin.
Paschę delikatnie wyjąc razem z gazą z formy, ustawić na talerzu, gazę zdjąć, paschę udekorować wg uznania. Ja udekorowałam kwiatkami z płatków migdałowych i białej czekolady.
Paschę przechowujemy w lodówce.
Radosnego przygotowania do Świąt życzę!!




32 komentarze:

  1. Jak pięknie wygląda, taka elegancka, idealna na Wielkanoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście udekorować można ją inaczej, ale chciałam, żeby była taka stonowana;)

      Usuń
  2. Jaka delikatna... Piękna i pyszna pascha w sam raz na świąteczny stół:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na wielkanocnym stole będzie prezentować się pięknie;)

      Usuń
  3. Patrze i podziwiam , a wiesz dlaczego ale wstyd aż się przyznać ja nigdy nie robiłam paschy . Twoja wygląda uroczo. Przyglądam się i stwierdzam , że w tym roku i ja zrobię paschę . Nie taka fajna jak twoja ale zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, koniecznie zrób! jest bardzo smaczna, a co do wyglądu - nie bądź skromna, z pewnością będzie piękna!

      Usuń
  4. Nigdy nie robiłam, ale jadłam ;) Pyszna jest!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zrobiłam pierwszy raz, ale z pewnością jeszcze powtórzę;)

      Usuń
  5. Wspaniała. Nigdy jeszcze nie robiłam paschy. Może teraz zrobię po raz pierwszy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tak jak ja, aż w końcu zrobiłam i nie żałuje:)

      Usuń
  6. Nigdy nie robiłam, ale widuję ją często na blogach i nie powiem - kusi:) Zwłaszcza, że uwielbiam serniki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli serniki lubisz, to i paschę pokochasz;) smakuje rewelacyjnie!

      Usuń
  7. Bardzo elegancka i ślicznie ozdobiona :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy u nas nie było tradycyjnej paschy i z jednej strony przymierzamy się do jej zrobienia a z drugiej właśnie ta kaloryczność trochę nas przeraża :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. byłam świadoma jej kaloryczności, ale smak zagłuszył wyrzuty sumienia;)

      Usuń
  9. Nigdy nie jadłam paschy, jestem strasznie ciekawa jej smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje jak sernik, taki prawdziwy, ciężki, wilgotny. Bardzo smaczna!

      Usuń
  10. kurczę, nigdy nie jadłam paschy, a jestem bardzo jej ciekawa. Twoja wygląda obłędnie, piękna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję;) również byłam ciekawa smaku, więc postanowiłam zrobić. Warto było!

      Usuń
  11. Jadłam paschę, ale nigdy jej nie robiłam. Smak naprawdę zachwyca. Twoja wygląda bardzo wykwintnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, może spróbujesz sama zrobić, efekt smakowy wynagrodzi starania;)

      Usuń
  12. Przepiękna pascha
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. piekna, nigdy jeszce nie robiłam paschy, ale chyba na te święta zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam! to taki sernik w nieco innym wydaniu, smakuje cudnie!

      Usuń
  14. Nie robiłam o tej pory, ale już tyle pochawał się na jej temat nasłuchałam, że chyba czas to zmienić . Fajnie udekorowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję;) polecam zrobić, smakuje wspaniale:)

      Usuń
  15. Uwielbiam, choć u mnie w domu nie ma tradycji jej przyrządzania, to od czasu do czasu ją robię. Twoja wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj