niedziela, 8 marca 2015

Wytrawny torcik z placków z wątróbki wołowej


 
Tort! Musi być tort, wszak dziś jest Dzień Kobiet. A jak tort, to i kwiaty;)
Jednak zaskoczeni będą ci, którzy spodziewają się tortu w tradycyjnym wydaniu - czyli słodkiego, z kremem, lub czekoladą, lub owocami...
Mój tort jest wytrawny. Zrobiłam go z ... wątróbki wołowej. Zaskakuje wyglądem i smakiem. Aromatyczne placki przełożone pastą jajeczną oraz duszoną marchewką z cebulą. A dekoracja chyba odzwierciedla moje pragnienie wiosny;) Smakuje wybornie!
Ten przepis już można pobrać z e-bookiem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl


Składniki:
500g wątróbki wołowej
3 jajka
3 łyżki mąki
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki śmietany
3 łyżki majonezu
4 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
sól
pieprz czarny
majeranek
1 litr mleka do namoczenia wątróbki

Wątróbkę moczyć w mleku przez 1-1,5 godziny, wyjąć, osuszyć, przepuścić przez maszynkę. Dodać 1 jajko, sól, pieprz, majeranek i mąkę, wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami, wykładać masę wątróbkową na całą patelnię, wyrównać, smażyć z obu stron po ok. półtorej minuty. Z podanej masy usmażyć 4-5 placków.
2 jajka ugotować na twardo, pół żółtka zostawić do dekoracji, resztę pokroić drobno. Szczypiorek posiekać, wymieszać z jajkami i łyżką śmietany oraz łyżką majonezu, posolić do smaku.
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami, zeszklić cebulę, dodać marchew, podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, doprawić do smaku.
Każdy placek wątróbkowy posmarować pozostałą śmietaną z majonezem, przełożyć kolejno marchewką z cebulą i pastą jajeczną.
Tort udekorować marchewką, szczypiorkiem, żółtkiem. Wstawić do lodówki na godzinę.
Smacznego!

Porada: Do przełożenia tortu można wykorzystać inne pasty: serową, pieczarkową, paprykową, orzechową.


45 komentarzy:

  1. Nie jestem przekonana, czy by mi smakowało, bo nie cierpię wątróbki Ale wyglada bardzo wiosennie i zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat lubię wątróbkę, więc mnie smakuje bardzo!

      Usuń
  2. Wątróbki nie lubię, ale sam pomysł wspaniały :-) cudownie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję;) niestety, tak już z wątróbką jest, że można ją albo lubić, albo nie;)

      Usuń
  3. Nie przepadam za wątróbką, ale tort wygląda świetnie, aż nabrałam na niego ochoty ;)

    Zapraszam również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas jest odwrotnie - bardzo ją lubimy:)

      Usuń
  4. Hmmm zaskakujące ... ale jak smakuje tak jak wygląda to jest pyszne :) Wygląda pięknie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli należysz do miłośników wątróbki, to posmakuje Tobie;)

      Usuń
  5. Pieknie wygląda, niczym słodki torcik ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. coś u mnie ostatnio torciki w kierunku wytrawnym idą, a dekoracja jest dla zmyłki;)

      Usuń
  6. My wytrawny tort robimy zawsze z fasoli albo z soczewicy :D Smakuje genialnie z warzywami i twarożkiem :D Twoją wersję też z chęcią byśmy spróbowały, bo co jak co ale za wątróbką przepadamy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam zrobić, torcik w sam raz np. na jakąś uroczystość jako przekąska. A ja w kolei nie robiłam fasolowego, ale też słyszałam o nim wiele dobrego, więc wpisuję go do kolejki;)

      Usuń
  7. Piękny, zaskakujący tort, nie jestem jakąś wielką fanką wątróbki, ale zjem od czasu do czasu, więc kawałka tortu bym nie odmówiła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię każdą wątróbkę, a takiego torcika jeszcze nie robiłam, ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, jako miłośniczce wątróbki posmakowałby Tobie:)

      Usuń
  9. Pysznyy pomysł i do tego tak świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ wygląda:) Ja dołączam do grona anty-wątróbkowych, ale mój chłopak dałby się za coś takiego pokroić:))

    P.S. Opowiedz proszę coś o tych cebulkach w tle, w jaki sposób je posadziłaś? Moja wiedza o roślinach jest zerowa (choć dziś wysiałam do doniczek zioła:) - zazwyczaj po prostu kupowałam już gotowe a teraz postanowiłam zostać domowo-balkonowym ogrodnikiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to może zaskoczysz chłopaka?;)
      Te cebulki na zdjęciu to zwykła cebula, miałam kilka takich, co zaczęły wypuszczać szczypiory, więc wsadziłam je do pojemnika z ziemią. Można po prostu wstawić do słoika z wodą, ale wtedy każdą w osobny, a w doniczce zmieściło się 4;) Ten na zdjęciach to tygodniowy szczypiorek.
      Sadzenie ziół wciąga;)
      U mnie zaczęło się od rozmarynu kilka lat temu - wyhodowałam z nasion kilka pięknych drzewek. Teraz sadzę dużo różnych - tymianek, bazylię, majeranek, pietruszkę, melisę, rukolę. Z wieloletnich mam też szczypiorek, miętę i estragon, a u babci rośnie krzaczysko lubczyku. Bez ziół nie wyobrażam sobie gotowania;)

      Usuń
    2. Ze smażeniem wątróbki może być u mnie ciężko, do tego stopnia jej nie lubię:))

      Dzięki za wskazówki, na pewno spróbuję:) Jutro idę kupić więcej doniczek:)) Kiedyś tylko suszone a odkąd kupiłam pierwsze zioła w doniczkach też nie wyobrażam sobie ich nie mieć:)

      Pozdrowienia:)

      Usuń
  11. Piękny i bardzo oryginalny tort. choć za wątróbką, szczerze mówiąc nie przepadam to takiego cuda na pewno bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, może w takim wydaniu wątróbka posmakowałaby Tobie;)

      Usuń
  12. Wspaniały tort, wątróbka na pewno sprawdza się świetnie w roli wytrawnego biszkoptu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten "biszkopt" bardziej przypomina kotlet;)

      Usuń
  13. i co ja mam napisać? BAJECZNY !

    OdpowiedzUsuń
  14. Od dziecka ukochałam sobie wątróbkę, ależ bym zjadła ze smakiem taki piękny tort ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Torcik wygląda uroczo, ja od dziecka nie lubię wątróbki - ale oko cieszą kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow, wygląda bosko, na pewno pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  17. wow! zatkało mnie... chcę kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyli należysz do tych, co wątróbkę lubią;) zapraszam więc;)

      Usuń
  18. ale cudowny torcik. wygląda naprawdę zachwycająco!

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo apetycznie i pomysłowo.

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo, bardzo ciekawy pomysł. Niekoniecznie lubię wątróbkę, ale chętnie zrobię dla spróbowania... :)

    OdpowiedzUsuń
  21. fantastyczny i jaka wiosna na nim:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) tak, próbuję na wszelkie sposoby przywołać wiosnę;)

      Usuń
  22. Gratuluję pysznego pomysłu!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj