sobota, 28 marca 2015

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek nastawiony! za 3-5 dni można będzie go schować do lodówki, by na Wielkanoc ugotować najlepszy domowy żurek - gęsty, aromatyczny, doprawiony, z jakiem i kiełbaską... Już nie mogę się doczekać:)
Zakwas najlepiej robić w kamionce, ale nadaje się również słoik, naczynie trzeba wyparzyć przed zalaniem zakwasu. 

Składniki:
5 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej lub żurkowej
700ml przegotowanej letniej wody
3-4 ząbki czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sucha piętka żytniego chleba (bez polepszaczy, na zakwasie)

W słoiku wymieszać mąkę z wodą, dodać ziele, obrany czosnek i liście,wrzucić kromkę chleba, słoik zawiązać gazą i pozostawić na blacie kuchennym na ok 3-5 dni (nie na słońcu). Ukiszony zakwas powinien mieć charakterystyczny zapach i kwaśny smak.
Słoik zakręcić, przechowywać w lodówce do 2 tygodni (dłużej nie próbowałam).



32 komentarze:

  1. Żurek najlepszy z domowego zakwasu, dawno nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za mną chodzi już od miesiąca, ale postanowiłam wytrzymać do Świąt;)

      Usuń
  2. Domowy ponoć najlepszy-mówię ponoć, bo niestety żurku nie lubię i nie jem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłyśmy prawdziwego żurku zrobionego od podstaw, bo zawsze ludzie wspomagają się gotowcami z torebek lub butelek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem kupuję zakwas w słoiku, mam zaufaną markę:) ale taki domowy jest naj naj;)

      Usuń
  4. Żurek uwielbiam, wspaniale musi smakować taki domowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam żurek, mój zakwas już trzeci dzień "się robi" :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeden zakwas wykorzystałam dzisiaj i przyrządziłam żurek, był pyszny. Drugi nastawiłam wczoraj i będzie na przyszły tydzień. Najlepszy żur to ten z domowego zakwasu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Korzystam z kupnego. A że żurek robię dość często, obiecuję, że kiedyś skuszę się na Twoją domową wersję:) Przepis zapisuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam domowy, jest prosty, tylko trzeba odpowiednio wcześniej go nastawić. Dlatego gdy zapomnę, a mam chęć na żurek, też kupuję słoik gotowego;)

      Usuń
  8. Super jest ten zakwas, ja jeszcze nigdy nie robiłam takiego domowego zakwasu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój już pachnie jak zakwas, wieczorem schowam do lodówki:)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. no właśnie, swój domowy jednak wygrywa;)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. to prawda, smak żurku na takim zakwasie nieporównywalny:)

      Usuń
  11. Z domowym zakwasem żurek smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Teraz jego czas...zakwas rządzi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Będzie pysznie, poproszę słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. eee, mam tylko jeden:) ale jeszcze zdąży się ukisić;)

      Usuń
  14. super! uwielbiam żurki na domowym zakwasie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mój już czeka w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj