niedziela, 15 marca 2015

Zapiekanka makaronowa z jabłkami

 
Zazwyczaj makaron jadamy w wersji tradycyjnej, czyli wytrawnie. W zupach, w sałatkach, z pesto, z sosem, z warzywami albo jako zapiekanki. Wszystkie te pomysły można znaleźć w spisie potraw pod hasłem "Makaron". Gdy dostałam od producenta Międzybrodzkiego Makaronu zestaw ich produktów do przetestowania, najpierw obejrzałam opakowanie i wczytałam się w skład - makaron 4 jajeczny ze świeżych jaj! I muszę powiedzieć, że widać to zarówno po kolorze suchego makaronu, jak i po ugotowaniu. Smakuje jak najlepszy makaron domowy! W każdym daniu się sprawdzi. A ja wymyśliłam z nim świetną zapiekankę makaronową na słodko. Z prażonymi jabłkami, śmietana i bezą... Ohmnomnom...

Składniki:
1 szklanka makaronu risi (użyłam Międzybrodzki Ryż 4-jajeczny)
2 jajka
150ml śmietany 18%
4 łyżki brązowego cukru
3 jabłka (szara reneta najlepiej)
cynamon
masło do posmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Żółtka wymieszać ze śmietaną i 2 łyżkami cukru.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, poddusić , żeby zmiękły, ale się nie rozpadły, oprószyć cynamonem.
Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru.
Foremki (albo jedną większą o średnicy ok 20cm) posmarować masłem, obsypać bułką tartą. Wyłożyć makaron, zalać masą śmietanową, na makaronie ułożyć jabłka, na wierzchu jabłek bezę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 15-20 minut w temp. 180stC.
Przed podaniem można oprószyć z wierzchu cynamonem lub cukrem pudrem.
Słodkiej niedzieli:)


32 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam makaronu w takiej postaci, ale jestem pewna, że smakuje świetnie i tak własnie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej zapiekanki nie jadłam, ale za to z czasów dzieciństwa dobrze wspominam makaron z truskawkami! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas w przedszkolu był z twarogiem na słodko, też lubiłam. Natomiast z owocami nie jadłam

      Usuń
  3. Zawsze robiłam ryż zapiekany z jabłkami, z makaronem to coś nowego, aż zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryż też lubię;) Makaron fajnie się komponuje z jabłkami i masą śmietanowa:)

      Usuń
  4. Uwielbiam! Mój tata zawsze robił, gdy zostało makaronu po rosole :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam takiej zapiekanki, a makaron uwielbiam. Myślę, że by mi smakowała. Bardzo ciekawy pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, też myślę, że posmakowałaby Ci taka zapiekanka:)

      Usuń
  6. Świetny pomysł, zapiekanka wygląda bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie ostatnio był makaron z truskawkami, pychotka:) Lubię na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  8. ale świetny pomysł! makaron i jabłka! Super!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapiekanka makaronowa na słodko? Nigdy nie próbowałyśmy ale prezentuje się pysznie :D Marzyła by nam się taka z makaronu gryczanego :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlaczego nie;) myślę, że makaronem gryczanym również byłaby pyszna

      Usuń
  10. Świetny pomysł. Do tej pory zapiekanki makaronowe jadałam tylko w wersji wytrawnej, ale ta Twoja brzmi tak apetycznie, że na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas też najczęściej są wytrawne, ale czasem lubię coś zmienić:) tym bardziej, że taki makaron na słodko to i obiad, i deser w jednym:)

      Usuń
  11. Kurczę, super! To wygląda jak szarlotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Makaronowy jabłecznik - super!

    OdpowiedzUsuń
  13. O matko muszę przyznać,że bardzo oryginalny przepis :D Podoba mi się !
    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym na moim blogu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda jak kawałek ciasta! Aż czuję aromat szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pachnie trochę szarlotkowo, a to za sprawą cynamonu i jabłek:)

      Usuń
  15. Pysznie się zapowiada, świetnie podana :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj