niedziela, 12 kwietnia 2015

Bursztynowa szarlotka

Szarlotki nigdy za wiele;) Dawno już nie piekłam, więc smakuje jeszcze bardziej. Ta szarlotka rozkocha w sobie wszystkich, kto uważa, że im więcej w niej jabłek, tym lepiej. 
Już krótko po wyjęciu z piekarnika na bezie pojawiają się niezwykle urocze kropelki bursztynowej rosy, dlatego nazwałam ją szarlotką bursztynową.
Kto się skusi na kawałek?

Składniki:
ciasto:
300g mąki
150g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
4 żółtka
starta skórka z cytryny (albo opakowanie cukru waniliowego)

 nadzienie:
2kg jabłek (najlepiej szara reneta)
1 op. galaretki cytrynowej
garść rodzynków

beza:
4 białka
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego

Mąkę przesiać z proszkiem, posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i szybko zanieść ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję grubej kruszonki. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem, równomiernie wysypać 2/3 ciasta. Formę i resztę ciasta wstawić do lodówki.
Póki ciasto się chłodzi - przygotować nadzienie:
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę (ok 1cm), wymieszać z rodzynkami i galaretką.
Jabłka wyłożyć na ciasto, posypać pozostałym ciastem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35 minut w temp. 170stC.
Przygotować bezę:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać cukier. Gdy beza będzie błyszcząca i sztywna, dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, zmiksować.
Bezę wyłożyć na ciasto, piec jeszcze 20 minut w temp. 160stC.
Słodkiej i słonecznej niedzieli!


43 komentarze:

  1. Piękna nazwa i piękne krople rosy. Ciasto wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nazwa sama się zrodziła, patrząc na tę rosę;)

      Usuń
  2. Boskie ciasto, kocham jabłeczniki a wersji z bezą nie znałam:) Zazwyczaj przygotowuję jabłecznik sypany,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas z bezą jest chyba najbardziej lubiana:)

      Usuń
  3. Szarlotka z bezową pianką to klasyka, do której wracam z sentymentem :) Piękna ta Twoja bursztynowa wersja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała szarlotka :) Ciasto bardzo smacznie wygląda, mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja się skuszę, i to na jednym nie skończę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te kropeczki wyglądają jakbyś sama takie kuleczki porozrzuca na górze :D Wygląda ślicznie i pewnie obłędnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kropelki są przeurocze, a co ciekawe - pojawiły się już po 30 minutach od wyjęcia z piekarnika. Niestety, nie da się ich zebrać, żeby np. porozrzucać po torcie;)

      Usuń
  7. fajne krople - wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. beza i jabłka to idealne połaczenie :) wyglada znakomicie :) poczęstuje się, mogę? :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale wygląda i do tego jeszcze ta cudna beza :-) uwielbiam ciasta z jabłkami a Twoja kusi, oj kusi :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję;) nas też kusi, więc podjadamy sobie po kawałeczku:)

      Usuń
  10. Śliczna ta szarlotka. Mam pytanie odnośnie galaretki: nadaje ona jedynie smak, czy ma jeszcze jakieś inne właściwości w tym cieście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. galaretka "skleja" jabłka po wystygnięciu, lepiej trzymają się całości.

      Usuń
    2. te kawałki na zdjęciach kroiłam na gorąco, trochę się rozpadały. Następnego dnia szarlotkę dało się kroić w o wiele bardziej zgrabną kostkę, no i rosa była większa;)

      Usuń
  11. Wygląda pięknie :) Muszę zrobić, przepis zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
  12. nazwa śliczna i adekwatna do wypieku:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak się mnie skojarzyła, gdy zobaczyłam rosę;)

      Usuń
  13. Smakowita wersja szarlotki, rosa wyszła idealnie...zazdroszczę :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nieskromnie muszę przyznać, że rosa jest piękna;)

      Usuń
  14. Wygląda zjawiskowo! Już sobie wyobrażam jak to smakuje.....pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam! <3 wyszła taaaka idealna!

    OdpowiedzUsuń
  16. No Kochana, świetną wersję szarlotki proponujesz, chylę czoła :)
    Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) niby taka prosta, ale efektowna dzięki rosie;)

      Usuń
  17. Pięknie upieczona i cudownie zaprezentowana. Nic, tylko gratulować :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny przepis, zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam, beza wygląda efektownie.. no i ta rosa...:)

      Usuń

Drukuj