niedziela, 19 kwietnia 2015

Ciasto na mleku słodzonym zagęszczonym

Za moim oknem jest park, rośnie tam kilka mirabelek, które już pięknie kwitną... Jednak przy dzisiejszej pogodzie ten widok przypomina raczej usypane śniegiem gałązki;) Brrrrr, zimno...
Rozgrzewam się więc cynamonową herbatą z imbirem. A do herbaty mam pyszne ciasto! W tym, że pyszne, nie ma ani cienia przesady. A w dodatku przygotowałam go w zaledwie 30 minut, choć trudno w to uwierzyć:)
Ciasto samo w sobie jest bardzo smaczne, mięciutkie, puchate. W połączeniu z kremem i malinami to już prawdziwa poezja! Takie ciasto w postaci rolady piecze moja ciocia, natomiast w Polsce nie spotkałam go na blogach, w serwisach czy książkach kucharskich.
Można upiec go na większej blaszce i zwinąć w roladę, można w foremkach na muffinki, albo jak w moim przepisie - zrobić uroczy torcik z owocami. Owoce mogą być dowolne, jak również krem. Polecam jednak lekkie, śmietanowe kremy.
Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (350g)
1 szklanka mąki
1 duże jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka soku z cytryny
opcjonalnie - 1 łyżka maku

krem:
300ml śmietanki 30%
200ml serka mascarpone (lub serka śmietankowego)
2 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
300g malin (mogą być mrożone)


Mleko zagęszczone, jajko i mąkę zmiksować lub wymieszać łyżką na gładkie ciasto. Wsypać sodę, polać sokiem z cytryny, wymieszać. Jeśli chcemy mieć ciasto piegowate - dodajemy mak.
Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie po całej foremce. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 9-11 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka), wyjąć, ostudzić.
Krem: śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i sok z cytryny, delikatnie połączyć z mascarpone.
Ciasto przekroić w poprzek na pół (2 blaty ok 16x22cm). Jeden blat ułożyć na paterze, posmarować połową kremu, na krem wyłożyć maliny, przykryć drugim blatem, posmarować kremem. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin - będzie jeszcze bardziej puszyste i miękkie.
Smacznego!


28 komentarzy:

  1. Fajny taki delikatny przekładaniec :) W formie rolady też wyglądałby super :)
    U Ciebie jest brzydka pogoda? Szkoda, bo u nas jest cieplutko i bardzo słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pogoda w kratkę, raz słońce, raz deszcz kropi... ale zaledwie +6 to trochę za mało:)

      Usuń
  2. Jakoś tak wiosennie się zrobiło-pomimo deszczu za oknem. To ciasto zdecydowanie przywołuje wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wczoraj próbowałam tym ciastem przekupić pogodę, chyba się udało, bo dziś już słoneczko świeci:)

      Usuń
  3. Uwielbiam wszystko co z mlekiem zagęszczonym słodzonym. Przepis wykorzystam na pewno i sądzę, że stanie się to już w tym tygodniu :) Spróbuję wersję z roladą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. roladę piecze się jeszcze krócej, bo ciasto będzie cieńsze. Jeśli chodzi o blaszkę, to musi być większa, ok 40x30cm. Ciocia często piecze roladę, od razu po wyjęciu z piekarnika smaruje dżemem albo serkiem i jeszcze ciepłą zwija (tak jest szybciej;). Do zwijania na ciepło nie nadaje się krem z bitej śmietanki. Nie próbowałyśmy natomiast zwijać jej najpierw ze ściereczką i studzić, a później smarować nadzieniem, ale myślę, że jak najbardziej można. Czekam na efekty:)

      Usuń
    2. Zrobiłam roladę według przepisu i była pyszna :) Zwinęłam ją na ściereczce do wystygnięcia, a potem posmarowałam kremem z śmietanki 30 i cukru pudru, no i owoce oczywiście :) Świetny przepis :)

      P.S. Piekłam ją w formie o wymiarach 30x36cm, bo nie miałam większej, ale wyszła super, nie za gruba.

      Usuń
    3. ogromnie się cieszę, że rolada wyszła pyszna!

      Usuń
  4. uwielbiam mleko skondensowane, musze wypróbować na nim ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam, ciasto jest niezwykle puszyste

      Usuń
  5. Ciekawe ciasto - do wypróbowania:) Zwłaszcza że tak krótko się piecze a całość wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to moje piekło się 9 minut, ale to zależy od piekarnika. Więc rzeczywiście szybko, a efekt smakowy pyszny!

      Usuń
  6. Takie ciacho musi smakować obłędnie! :) Przepis bardzo ciekawy i chyba go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam wypróbować, szybko się robi, smakuje pysznie:)

      Usuń
  7. Ciekawy przepis na ciasto :-) całość fajnie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzeczywiście, nigdy się nie spotkałam z mlekiem zagęszczonym w składzie:) Wygląda tak apetycznie, że od razu zjadłabym 2 kawałki:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto jest bardzo smaczne, a ile zjadłam kawałków - nie powiem;)

      Usuń
  9. Na jednym kawałku bym nie poprzestała :) piękny widok....

    OdpowiedzUsuń

Drukuj