wtorek, 12 maja 2015

Batoniki z płatków owsianych z bakaliami

 
Czasem chęć sięgnięcia po coś szybkiego, słodkiego bywa silniejsza ode mnie;) Uwielbiam gorzką czekoladę i mogłaby ona być tym przysmakiem, który zaspokoi ową chęć. Jednak chyba za bardzo ją lubię, bo na jednej kostce zazwyczaj się nie kończy.
Ale są przekąski, które skutecznie zaspokajają głód słodyczy, a jednocześnie są zdrowe, zawierają mnóstwo dobrych składników i rewelacyjnie smakują. 
Voila - owsiane batoniki z mnóstwem bakalii. Dodałam rodzynki, żurawinę, orzechy, siemię lniane, amarantus, wiórki kokosowe, morele, pestki słonecznika, dosłodziłam miodem... Są świetnie na śniadanie, jako przekąska do pracy lub na podróż, po wysiłku fizycznym. Już nie kupuję batonów z musli w sklepie:) 

Składniki:
300g płatków owsianych górskich
100g rodzynków
100g orzechów włoskich
50g pestek słonecznika
50g żurawiny
50g moreli
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki wiórków kokosowych
2/3 szklanki amarantusa ekspandowanego
200g miodu
130g oleju kokosowego
1 duże jajko

Morele, orzechy pokroić w drobną kostkę. Wszystkie suche składniki wymieszać. Olej roztopić z miodem, wymieszać z suchymi składnikami i jajkiem. Masa powinna być lepiąca.
Blaszkę (22x33) wyłożyć papierem, wysypać masę owsiano-bakaliową, mocno uklepać ręką, żeby była zwarta (można też przycisnąć z wierzchu deseczką, żeby była równa).
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut w temp. 160stC, pod koniec pieczenia pilnować, żeby nie przyrumieniła się zbyt mocno, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Kroić na batony ostrym nożem (dobrze się kroi nożem z piłką).
Przekroiłam najpierw wzdłuż na pół, a następnie każdą połowę na 10 batonów.
Smacznego!



21 komentarzy:

  1. Samo zdrowie, takie batoniki polecam każdemu

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ,też umieram bez słodyczy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne domowe batoniki :) Nic tylko wcinać.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale smakowite są te batoniki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż ślinka cieknie! Bardzo lubię takie zdrowe smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szkoda tylko, że na takim jednym batoniku zazwyczaj się nie kończy xD

    OdpowiedzUsuń
  7. Baaardzo lubię i dawno nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robione w domu batoniki są o niebo lepsze niż te pseudo zdrowe zbożowe batoniki sklepowe. Twoje w dodatku prezentują się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie domowe słodkości to ja rozumiem, można jeść na zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje ukochane słodkości :-) pisze się na nie w każdej chwili :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. rewelacyjne batoniki, idealne na słodką przekąskę!

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudownie wyglądają, patrząc na Twoje też bym sklepowych nie brała :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie się prezentują, że aż chce się zjeść :) Poproszę jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wyglądają :) Aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  16. dziękuję za miłe słowa i zachęcam do upieczenia;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Owsiane batoniki- ekstra. CZasem takie kupuję gdzieś na szybko. A tu można całkiem łatwym sposobem przyrządzić domowe. SKuszę się na pewno, bardzo lubię takie smaki :) Ekstra przekąska. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj