niedziela, 10 maja 2015

Gulasz z fasolą i chorizo

Kropi deszczyk. Z zaplanowanej wycieczki rowerowej nici. Poczytam więc książkę, odpocznę, usmażę naleśniki na kolację... Chociaż po pysznym obiedzie na razie nie chcę myśleć o jedzeniu.
To był gulasz. Nietypowy, bo z wołowiną, fasolą, grzybami i kiełbasą paprykową. Bułka wymaczana w sosie do ostatniego okruszka. Dobry, syty obiad!

Składniki:
500g wołowiny (karkówka, łopatka)
1 szklanka suchej fasoli
garść suszonych grzybów
100g kiełbasy chorizo
1 cebula
kromka suchego żytniego chleba (lub łyżka mąki pełnoziarnistej)
szczypiorek lub natka pietruszki
sól
pieprz
2 liście laurowe
łyżeczka ziaren jałowca
0,5 łyżeczki kolendry
0,5 łyżeczki kminku
majeranek
olej do smażenia

Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować od miękkości.
Mięso pokroić w dużą kostkę, obsmażyć partiami na oleju na brązowy kolor. Przełożyć do garnka, w którym będzie się dusić (gotuję w szybkowarze).
Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, przełożyć do mięsa.
Na patelnię wlać wrzątek, łopatką zeskrobać przypalone kawałki, wlać do mięsa. Dodać liść laurowy, ziele, jałowiec, kminek, połamane na mniejsze kawałki grzyby. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby w trakcie duszenia podlewać wodą. (W szybkowarze mięso duszę ok. 18 minut).
Sos z mięsa zagęścić chlebem (lub mąką): kromkę pokruszyć albo zmielić, zalać pół szklanki sosu, odstawić na kilka minut, żeby okruchy napęczniały, wymieszać z pozostałym sosem.
Chorizo pokroić w plasterki,podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, gdy tłuszcz się wytopi, kiełbasę razem z tym wytopionym tłuszczem oraz fasolą dodać do gulaszu. Posolić i doprawić do smaku, gotować razem 2-3 minuty.
Przed podaniem posypać posiekaną natką lub szczypiorkiem.
Najlepiej smakuje z bagietką.
Smacznego!




34 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Szczególnie przekonuje mnie dodatek chorizo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie i na pewno jest sycący:) I do tego świeża bagietka, mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy wszystko co z fasolą :D Po takim jedzeniu wskazana jest jakaś umiarkowana aktywność fizyczna na świeżym powietrzu :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aktywność odpuściłam ze względu na deszcz, ale dziś nadrobię podwójnie;)

      Usuń
  4. Kocham fasolę dodawać do ciast, a w takiej formie to mąż jest od jej pałaszowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z kolei w ciastach jeszcze nie próbowałam

      Usuń
  5. Swietny,. na pewno smakuje obłędnie, lubię takie dania

    OdpowiedzUsuń
  6. W taką pochmurną pogodę takie danie sprawdzi się idealnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sycący obiad. A jak cieszy oko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne sycące danie. Lubię gulasze. A już co do fasoli to zdecydowanie przepadam za nią. Samo zdrowie... i ten smak. Jadam ją zdecydowanie za rzadko. Muszę koniecznie postawić na nią w moim jadłospisie, dlatego z wielką chęcią bym się kiedyś podjęła przyrządzenia tego smakołyku na obiad. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam:) polecam też pyszny fasolowy smalczyk - paluszki lizać! http://obiadgotowy.blogspot.com/2015/04/fasolowa-pasta-kanapkowa-smalczyk.html

      Usuń
  9. Świetnie przyrządzony gulasz, podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł. Uwielbiam chorizo, więc chętnie przygotuję to danie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Człowiek nie może oglądac takich pyszności wieczorem, no nie może i już. Pyszny pomysł :) Mam szybkowar i go ubóstwiam, lecz nie odwarzyłam się w nim gotowac fasoli. Gotowałaś kiedyś strączkowe w szybkowarze? Boję się, że ze względu na pianę, która wytwarza sie podczas gotowania mogę mieć problem z szybkowarem. Choć oczywiście wg instrukcji śmiało mogę gotować, lecz obawa jest ... nie chcę mieć fasoli na suficie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. odkąd mam szybkowar ( a to już 5 lat;), zawsze gotuję w nim fasolę ze względu na oszczędność czasu (a przy okazji energii). Namaczam na noc, rano gotuję - ok 18-20 minut. Dysza się nie zatyka, piana nie leci, nawet po otwarciu pokrywy woda jest przezroczysta, bez ochłapów piany. Zatem - śmiało, uda się na pewno!

      Usuń
  12. Lubię wszystkie potrawy z fasolą, dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jak z chorizo to ja się piszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. wołowinę bym sobie podarowała a chorizo może zostać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wołowina nadaje smaku:) to główny składnik gulaszu

      Usuń

Drukuj