piątek, 8 maja 2015

Owsianka o smaku szarlotki

 
Pachnie skoszona trawa. Dla tego zapachu jestem z stanie nawet wysłuchiwać symfonii warczących kosiarek pod oknem. Wstałam więc pełna energii i dobrych myśli. Dokarmiłam zakwas (będzie chlebek!), podlałam kwiaty i zioła, sama też wypiłam szklankę wody z cytryną. Czas pomyśleć o dobrym śniadaniu! 
Zdradzę Wam pewien sekret. Odkryłam dla siebie tajemnicę smaków, które się nie nudzą. Owsianka! Będąc jeszcze latoroślą i jedząc maminą owsiankę na mleku (smaczną bardzo, żeby nie było;), nawet nie przypuszczałam, jak wiele możliwości kulinarnych interpretacji dają te płatki. Teraz moja owsianka za każdym razem smakuje inaczej w zależności od dodatków - owoce, bakalie, mleka roślinne, czekolada, a także ze względu na sposób gotowania - zaparzana, pieczona, gotowana albo w postaci granoli. A gofry, ciastka lub pancakes z płatkami owsianymi to przecież najlepsze zdrowe słodkości!
Jeszcze kilka lat temu (no może kilkanaście), gdybym przyniosła do pracy owsiankę, byłabym obiektem zdziwionych spojrzeń znad pochłanianych kanapek. Dziś jednak coś mi podpowiada, że obiektem zdrowego zainteresowania byłaby TA owsianka. Owsianka o smaku szarlotki. Pięknie się prezentuje "za szkłem", kusząco pachnie, a taki słoik (300ml) to akurat porcja na śniadanie. Pełnoziarniste płatki owsiane, soczyste jabłko, miód, rodzynki i chrupiące prażone migdały - smakuje pysznie! 
To mój SECRET pełnowartościowego śniadania ze smakiem!

Składniki (na słoik 300-400ml):
3 łyżki płatków owsianych Melvit Secret Family
1 łyżeczka miodu
1 nieduże jabłko
1 łyżka rodzynków
1 łyżka płatków migdałowych
szczypta cynamonu
sok z cytryny

Płatki wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem (ok 80-100ml, żeby woda sięgała ok 0,5cm ponad płatkami), przykryć i odstawić na 6-8 minut, następnie wymieszać z miodem.
Jabłko pokroić w kostkę (można obrać ze skórki), skropić sokiem z cytryny, wsypać rodzynki i poddusić w rondelku, żeby stało się miękkie, oprószyć cynamonem.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Do słoika/miseczki nakładać warstwami owsiankę - jabłka - płatki migdałowe, warstwy powtórzyć.
Owsiankę w słoiku można podgrzać w mikrofali, jeśli wolimy na ciepło.
Smacznego!

41 komentarzy:

  1. Takie śniadanie dodaje sił, kusi smakiem i jak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szarlotkowa owsianka to super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam..ale tam u Ciebie musi byc pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. idealna na pyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, po takim śniadaniu cały dzień będzie udany:)

      Usuń
  5. Brzmi smacznie i wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pyszne 2w 1 :) poproszę porcję....

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, na pewno bym się skusiła. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pożywne, smaczne i wartościowe. Takie ja śniadanko powinno być :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszelkie szarlotkowe smaki są wspaniałe. Nie raz już robiłam taką owsiankę z jabłuszkami, rodzynkami i cynamonem. Pychotka :) także naszła mnie teraz znowu na nią ochota :D

    OdpowiedzUsuń
  10. My też w dzieciństwie zajadałyśmy się z mama owsianką na mleku bardziej w formie zupy a czasem na wodzie taką mocno gęstą z jogurtem :D Nasza mama do teraz się dziwi, że wtedy jej to jadłyśmy, bo wszystkie inne dzieci na około wybrzydzały ;) Wersję z jabłuszkami (jednak bez rodzynek i miodu) teraz sobie bardzo umiłowałyśmy no i oczywiście do tego musi być duuużo cynamonu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja owsianka z dzieciństwa też była taka półpłynna, ale smakowała mnie.
      jeśli jabłko jest dość słodkie, to nawet można nie dosładzać płatków, ale dla mnie rodzynki muszą być;)

      Usuń
  11. Dałabym sie skusić, bo ja jadam najczęściej uboższą wersję owsianki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj;) przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale za to smak pyszny!

      Usuń
  12. Pyszna, w sam raz na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. O jak pysznie, dla mnie bez rodzynek i jestem w śniadaniowym niebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. O! I już wiem co będę jadła na śniadanie! Prezentuje się znakomicie! Pozdrawiam cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Szarlotkowa owsianka to świetny sposób na utemperowanie nieco wybujałego apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. syci, a jej słodycz wystarcza, by nie sięgać po cukierki czy batony

      Usuń
  17. ale smakowita owsianka! : )

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam owsianki, to dla mnie najlepsze śniadanie, z jabłkami to mój faworyt :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Proszę bardzo, wchodze na bloga bo zamierzałam robić owsiankę pieczoną, patrzę a tu to cudo - więc się nie zastanawiałam, na kolację miałam tę oto owsiankę. Nie robiłam warstwowo, bo mi się już nie chciało. Wyszła pyszna, choć córcia tylko zjadła jabłuszka z wierzchu :)) Nie mogę nawet podstępem skusić ją na płatki owsiane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a może skusiłaby się na ciastka owsiane lub batoniki?
      Czasem miłość do owsianki musi dojrzeć;)

      Usuń
  20. Ciasteczka, batoniki to i owszem ale Ciiiii.... przecież one nie mają w sobie płatków owsianych ;)) :P

    OdpowiedzUsuń

Drukuj