piątek, 22 maja 2015

Tarta z rabarbarem

 
Przecież nie może być inaczej! W maju rabarbar rządzi. Rządzi w ogródku, rozkładając baldachimy liści na pięknie wybarwionych łodygach. Rządzi w kuchni, orzeźwiając wypieki i nadając im cudnie kwaskowatego smaku. Kompot, ciasto ucierane, drożdżówki, racuchy, babeczki, serniki, tarty, sałatki, dżemy... Tyle pomysłów, że nie sposób zdążyć z ugotowaniem i upieczeniem tych wszystkich rzeczy. Kilka pomysłów na wypieki z rabarbarem już prezentowałam w latach ubiegłych, ale tarty jeszcze nie było.
Kruche maślane ciasto, delikatne, słodkie, śmietanowo-waniliowe nadzienie i soczysty kwaśny rabarbar - doskonałe połączenie smaków!

Składniki:
ciasto:
1 ¼ szklanki mąki
1 łyżka cukru pudru
80g masła
2 łyżki gęstej śmietany
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody

nadzienie:
200ml śmietany 18%
2 jajka
0,5 szklanki cukru
ziarenka z laski wanilii
1 łyżka budyniu waniliowego
kilka łodyg rabarbaru


Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce  30 minut.
Ciasto rozwałkować, przenieść do formy na tartę (u mnie 12x30cm), obciąć równo brzegi. Piekarnik rozgrzać do 190stC. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem, obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą, piec 10 minut, następnie papier z kulkami usunąć, a ciasto piec jeszcze ok 10 minut, aż stanie się złotawe.
Śmietanę wymieszać z cukrem, jajkami, ziarenkami wanilii i budyniem.
Rabarbar przyciąć na szerokość formy, grubsze łodygi przekroić wzdłuż na pół.
Masę śmietanową wylać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru.
Formę wstawić z powrotem do piekarnika, piec 20-25 minut. Masa powinna być ścięta, a rabarbar miękki.
Tarta świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno.
Smacznego!


19 komentarzy:

  1. Już dziś gdzieś pisałam....rabarbar na salony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak idealnie, że chce się ugryźć monitor :D Rabarbar nam się nie nudzi już od prawie trzech tygodni xD Nawet parę słoiczków musów z niego zrobiłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędnie wygląda, a smakować musi tysiąc razy bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No, no- co za wygląd. Aż by się chciało zjeść od razu taki duży kawałek. Z wielką chęcią chciałabym zasmakować tej tarty. Sezon jest, tylko korzystać z rabarbarowych dobrodziejstw :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała :-) muszę sobie zrobić jakąś tartę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się prezentuje :) aż by się chciało taki paseczek zabrać

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędna ta tarta <3 I jakie piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepięknie! Chętnie bym zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jaka idealna ta tarta :) musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zaczarowałaś mnie tą tartę, kocham geometrię a tu widzę - dla mnie to uczta artystyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniała ,kwaskowata ,mmm...

    OdpowiedzUsuń
  12. Rabarbar to wspomnienie dzieciństwa, uwielbiam ciasta z nim. Twoje wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniała, bardzo estetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj