środa, 13 maja 2015

Trifle z ajerkoniakiem i truskawkami

Dziś będzie słodko i nieprzyzwoicie pysznie - na stole zagościł angielski deser trifle. Jak on pięknie się prezentuje! Tradycyjnie podawany jest w jednej dużej szklanej misie i składa się z kilku warstw: biszkopt, galaretka owocowa, owoce, krem custard i śmietanka. Kombinacji istnieje całe mnóstwo, spotkałam się też z wersją bez kremu custard. Jednak moim zdaniem, to on tu odgrywa główną rolę, nadając smak i utrzymując konsystencję. Bez tego kremu trifle byłby pięknym, smacznym, ale zwykłym deserem. Bazowałam na przepisach Nigelli, dostosowując je do moich możliwości i dostępnych owoców. Mój trifle podkręciłam kieliszeczkiem likieru jajecznego, dzięki czemu jeszcze bardziej zyskał na smaku.
Jeśli planujemy podać trifle na eleganckie spotkanie, zalecam przygotować go w pucharkach.

Składniki:
8 podłużnych biszkoptów (lub 16 okrągłych)
2 szklanki truskawek (mogą być mrożone)
1 łyżeczka budyniu waniliowego
100ml sherry
250ml śmietanki 30%

krem custard:
250ml śmietanki 30%
3 żółtka
1 łyżka cukru
ziarenka z laski wanilii
100ml likieru Advocaat Dalkowski Starotoruński

do dekoracji (wg uznania): świeże owoce, likier, biała czekolada, posiekane pistacje

Krem custard: śmietankę zagotować z laską wanilii, żółtka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel, ciągle ubijając, wlewać gorącą śmietankę. Masę ponownie przelać do rondla, podgrzewać, ciągle mieszając, aż stanie się gęsta (będzie oblepiać łyżkę). Natychmiast zdjąć z ognia, studzić ciągle mieszając w zimnej kąpieli. Uwaga - masy nie wolno doprowadzić do zagotowania, inaczej się zwarzy. Wystudzony krem wymieszać z 80ml advocaata.
Truskawki pokroić na ćwiartki (małe na pół), podgrzewać aż puszczą sok, oprószyć budyniem i mieszać, aż sos zgęstnieje.Odstawić do przestudzenia.
Biszkopty połamać (kilka odłożyć do dekoracji), ułożyć w pucharkach, polać sherry. Na biszkopty wyłożyć owoce, krem custard.
Śmietankę ubić na sztywną pianę, wyłożyć na krem. Deser udekorować wg uznania, np. pozostałymi biszkoptami, owocami, polać resztą likieru.
Podawać schłodzony.
Smacznego!


30 komentarzy:

  1. Mmmmm cóż za deser! Rozpustnie i kusząco pyszny :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, i masz rację - bez custard to nie trifle, przynajmniej nie ten angielski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. custard musi być, żeby trifle był trifle;)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ pysznie. Jeden pucharek bym podkradła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, coś pysznego:) Uwielbiam trifle:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochamy też takie lekkie owocowe desery :D Galaretka zawsze świetnie się sprawdza gdy mamy ochotę na coś owocowo-słodkiego :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie akurat wersja bez galaretki, ale równie pyszna;)

      Usuń
    2. W to nie wątpimy ale do galaretki z owocami mamy wyjątkową słabość xD

      Usuń
  7. Coś pysznego :)
    Uwielbiam takie słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ten deser, przypomniałaś mi jak bardzo go lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale cudownie wygląda, tyle dobroci, że w boczki idzie w 5 sekund - takie lubie najbardziej:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. deser jest słodki, ale nie przesłodzony. zaledwie łyżka cukru... ale śmietanka i żółtka to już masa kalorii... Jednak smakuje tak pysznie, że nie jestem w stanie odmówić takiej przyjemności:)

      Usuń
  10. Smak wspaniały musi być. Uwielbiam posmak ajerkoniaku w deserach. A jeszcze połączenie z truskawką- no, no- smakowitości. A jak pięknie podane! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawki i ajerkoniak bardzo pasują do siebie, nawet w najprostszym deserze - bita śmietanka, truskawki i likier - pychota!

      Usuń
  11. Latem wszyscy marzą o takich deserach, świetna kompozycja smaków <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Ojoj ale cudowny, aż ślinka cieknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. achh nigdy nie mieszałam truskawek z ajerkoniakiem, to musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. O mniam pysznie że aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny deser, wyglada mega smacznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale pięknie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda obłędnie! Piękne zdjęcia :) Uwielbiam ajerkoniak i truskawki więc muszę zrobić ten deser!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ojej! Jak to cudownie wygląda :D Pyszny deser!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj