niedziela, 21 czerwca 2015

Chleb pszenny na zakwasie z karmelizowaną cebulką

Zapach domowego chleba jest wyjątkowy, znany nam od dziecka, utrwalony w pamięci i rozpoznawalny wśród wszystkich innych zapachów świata. Osobiście ten zapach mam zakodowany w pamięci jako zapach bezpieczeństwa, zapach szczęścia, beztroski. Zapach, który jest jedyny i niepowtarzalny, zapach domu, rodzinnego ciepła. 
Właśnie taki zapach znów wypełnia mój dom, przenika przez skórę, roztaczając od wewnątrz uczucie bezgranicznego szczęścia i poczucie, że wszystko się uda!
A Wam z czym się kojarzy ten jedyny, wyjątkowy zapach?
Dzisiejszy chleb to prawdziwy król wśród chlebów. Piękny, z chrupiąca skórką, sprężystym miękiszem, cudownie pachnący cebulką. Jest tak pyszny, że już samym nim mogłabym się najeść. Ale domowe masełko będzie mu godnym dopełnieniem:)
Przepis delikatnie zmodyfikowany przeze mnie pochodzi ze strony Bake&Taste.

Składniki:
150g zakwasu pszennego, dokarmionego dzień wcześniej
400g mąki pszennej chlebowej typ 750 Młynomag
50g mąki pełnoziarnistej (dałam Graham typ 1850 Młynomag)
150ml letniej wody
100g gęstej kwaśniej śmietany 18%
1 łyżka oleju
łyżeczka soli
łyżeczka miodu

Karmelizowana cebula:
1 duża cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka brązowego cukru

Przygotować cebulę: Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać cukier i ocet, smażyć, mieszając, aż płyn odparuje. Ostudzić.
Ciasto: w misie miksera wymieszać wodę, zakwas, śmietanę, olej, sól i miód, wsypać mąkę i zagnieść ciasto (hak, 5 minut). Ciasto pozostawić na 10 minut, następnie dodać cebulkę i ponownie zagnieść.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrastania. W trakcie wyrastania ciasto raz odgazować poprzez składanie. 
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, uformować bochenek, przełożyć go do obsypanego mąką koszyka (albo do miski, a lepiej dużego sita wyłożonego lnianą ściereczką (ściereczkę należy mocno oprószyć mąką). Koszyk nakryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na ok 2 godziny - chleb powinien przynajmniej dwukrotnie zwiększyć rozmiar.
Nagrzać piekarnik z kamieniem do chleba lub blachą w środku do 230stC z termoobiegiem (250stC góra+dół). Chleb przełożyć na łopatę, odwracając koszyk, z wierzchu naciąć ostrym nożem. Piekarnik spryskać wodą, żeby powstała para. Chleb położyć na kamieniu/blasze, piec 15 minut w 230stC, następnie zmniejszyć temperaturę do 200stC (220stC góra+dół) i piec jeszcze 25 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie spryskać piekarnik wodą albo wrzucić na dno kostkę lodu.
Upieczony chleb studzić na kratce przykryty ściereczką.
Życzę pięknego dnia!




20 komentarzy:

  1. Pięknie wyrośnięty! Już czuję ten zapach świeżego pieczywa. Mmmmm... Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z czym nam się kojarzy zapach świeżego pieczywa? Po prostu z pyszną ucztą :D Niestety w dzieciństwie nasza mama nie miała w zwyczaju piec własny chleb.

    Czyli jak zwykle piętki bochenka dla nas? xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domowy chleb i zapach pieczonego chleba. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta cebulka musi pasować idealnie. Wyobrażam sobie ten smak-musi być boski;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny bochenek, idealny powiedziałabym! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich chleb musi być pyszny, a cebulka z nim pasuje idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To ja poproszę tylko o tą piętkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziewczyny zarezerwowały już piętki, ale następnym razem zapraszam;)

      Usuń
  8. Wspaniały chlebuś :-) zabieram sobie przepis i z chęcią taki upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny Ci wyszedł. Taki chleb z masłem to czysta poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. obłędnie wygląda! aż się prosi o świeże maselko... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo profesjonalnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Znam chlebek z cebulką i na smalcu - pycha, a ten Twój wygląda cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki piękny chlebek! :) Muszę się w końcu zabrać za zrobienie zakwasu i upiec taki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Masz rękę do chlebów, wyglądają jak z najlepszej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Marzenie! Nic więcej do dodania nie mam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudowny! Wprost brak mi słów, żeby opisać jaki jest piękny <3

    OdpowiedzUsuń

Drukuj