sobota, 6 czerwca 2015

Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie

 
Chlebek, chlebunio, chlebuś! Zawsze niecierpliwie czekam na jeszcze ciepłą kromkę, smaruję masłem i ... jestem najszczęśliwsza na świecie:) 
To kolejny do kolekcji moich chlebów żytnich. Chleb niezawodny, nasz codzienny, powszedni. Pasuje zarówno do kanapek z wędliną, jak i po prostu polany miodem. Urozmaiciłam go płatkami owsianymi, pestkami słonecznika i garścią siemienia lnianego.
Taki zwykły, a taki pyszny!

Składniki:
zaczyn:
100g mąki żytniej typ 2000 Młynomag
120ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

ciasto:
cały zaczyn
400g mąki żytniej typ 720 (użyłam mąkę Młynomag)
100g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 Młynomag
50g płatków owsianych
350-400ml wody
1 łyżka miodu
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
do posypania: garść pestek słonecznika, płatków owsianych
olej do posmarowania formy
otręby lub mąka pełnoziarnista do wysypania formy

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia: wymieszać mąki z solą, wlać wodę (350ml) z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, wsypać siemię, pestki i płatki, jeszcze raz wyrobić. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste, można dolać jeszcze 50ml wody. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksówka 30cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać pestkami słonecznika i płatkami, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 3-4 godziny w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 230stC (góra +dół), spryskać wodą i wstawić chleb. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180stC i piec kolejne 25 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, ułożyć na kratce do ostudzenia.
Smacznego!

Przy okazji - jeśli szukacie dobrej mąki - zerknijcie na stronę Młynomagu. Mają tam bogatą ofertę mąk, zarówno do chleba, jak i do ciast. Można je kupić w niektórych sklepach lub marketach (musicie się rozejrzeć) albo zamówić w sklepie internetowym - ceny mają naprawdę bardzo korzystne. 


29 komentarzy:

  1. Pysznie wyglada. Zjadłabym takiego swojskiego chlebka na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Następnym razem zostaw dla nas obie piętki, prosimy! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgoda:) ale kolejka zawsze się po nie ustawia;)

      Usuń
    2. Dobrze, że Was trzech nie ma bo by piętek zabrakło hihi :)

      Usuń
  3. Chciałabym mieć do swojej dyspozycji cały bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też ostatnio piekłam żytni. Bardzo lubię ten chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam taki chlebuś. W dodatku domowy, na zakwasie. Moja mama takie robi i też właśnie żytnie i też ze słonecznikiem. Więc znam ten niesamowity smak :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smak domowego chleba jest nieporównywalny! Jak dobrze, że masz możliwość rozkoszować się tym smakiem:)

      Usuń
  6. Ale ładny chlebek i ta góra....oj bym zjadła na śniadanie. Słonecznik to mój ulubiony dodatek do chleba.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebek cudny, a z dodatkiem słonecznika najbardziej mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowy chlebuś, poezja :) Na zakwasie robię rzadko, ale żytnie chlebki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas przeważnie na zakwasie, drożdżowe chleby piekę rzadko

      Usuń
  9. Wspaniały chleb! Bardzo lubię, pachnie aż u mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowy chlebek, najlepszy! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nie próbowałam piec na zakwasie, ale czuję, że niedługo nastapi ten pierwszy raz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gorąco zachęcam! najtrudniejsze to chyba wyhodować zakwas, a później już z górki:)

      Usuń
  12. I znowu... podobny kupuję w piekarni... a za domowy dużo bym dała;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób zakwas, teraz przy ciepłej pogodzie będzie dobrze fermentować, a później już sama przyjemność pieczenia i jedzenia domowego chleba;)

      Usuń
  13. oj tak! własny chlebek upiec sobie ach, ach...

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowny. Też mam swój ulubiony żytni chlebek. Nie ma to jak smak i zapach takiego bochenka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pięknie, nie mam niestety zakwasu ani zaczynu... a marzy mi się taki chlebek, oczywiście domowy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zakwas możesz wyhodować sama - 3-4 dni i pierwszy chleb można będzie upiec;) Albo poszukaj, popytaj - ktoś może akurat z Twojej okolicy ma zakwas i chętnie się podzieli:)

      Usuń
    2. jak zrobić-wyhodować zakwas?? jeśli można prosić o odpowiedź na maila: iwona57@o2.pl
      z góry dziękuje :)

      Usuń
  16. Ten chleb wygląda idealnie, a ja sobie właśnie przypomniałam, że już bardzo dawno nie robiłam własnego. Następny będzie ten z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj