czwartek, 18 czerwca 2015

Pełnoziarniste pierogi z truskawkami

Kolejny już dzień z rzędu robię pierogi z truskawkami. I ciągle nie mamy dość. Nie liczę kalorii i za każdym razem rozkoszuję się ich smakiem. Żeby jednak było zdrowiej, ciasto przygotowuję z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Takie pierogi to absolutny must have w sezonie truskawkowym:)
Jeśli macie drobne truskawki, warto poświęcić trochę czasu i ulepić pierożki w wersji mini - smakują pysznie!

Składniki (na 15 pierogów):
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej (dałam mąkę Graham od Młynomag)
70ml ciepłej wody
szczypta soli
1 łyżeczka oleju
15 dużych truskawek
2 łyżki płatków migdałowych
śmietana
brązowy cukier

Mąki wymieszać z solą, zalać wodą, wyrobić elastyczne ciasto, podczas wyrabiania dodać olej. Z ciasta uformować wałek, owinąć folią i pozostawić na 30 minut.
Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć na papierowym ręczniku.
Ciasto pokroić na 15 plasterków, każdy rozwałkować, włożyć truskawkę, zalepić brzegi.
W garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gdy wypłyną gotować ok. 2-3 minut.
Płatki migdałowe uprażyć na patelni.
Przed podaniem pierogi posypać płatkami, polać śmietaną i posypać cukrem.
Smacznego!



28 komentarzy:

  1. Dawno ich nie jadłam, na lato świetny pomysł na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam je, dlatego zajadamy teraz codziennie:)

      Usuń
  2. Smak lata i dzieciństwa :) pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi smaka narobiłas na piergi z truskawkami, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochamy pierogi ale tak jak każdy farsz dosłownie uwielbiamy to te z owocami wybitnie nam nie smakują :P Nie wiemy dlaczego ale taką mamy fanaberię od małego :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ech, to pozostaje Wam zajadać się pierożkami np z bobem, akurat już jest na targu:)

      Usuń
  5. Takie pierogi to dla mnie najlepszy obiad w sezonie truskawkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, zdrowsza wersja pierogów. Mniam ... aż ślinka cieknie, nie ma to jak latem móc zajadać się takimi smakołykami.

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ cudownie wyglądają! ślinotok! :-))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale wspaniałe te pierożki :-) kochana z chęcią bym się do ciebie wprosiła na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli są pełnoziarniste to takich pierogów nigdy za dużo!! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam ochotę na pierogi z truskawkami, kto wie czy się nie skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. wciągnęłabym tuzin i jeszcze byłoby mi mało!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale mi zrobiłaś smaka, jeszcze nie jadłam w tym sezonie pierogów z truskawkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierogi...jak dawno nie jadłam. Wyśmienite danie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pozycja obowiązkowa do zrobienia w sezonie! :) Są pyszne, zawsze mrożę truskawki aby móc zrobić takie pierożki również w zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pierogi, pierożki - ja robiłam wczoraj, dodałam jeszcze twarożek do środka, drugą partię ciasta wyrobiłam z samymi truskawkami i moje dzieci jadło na obiad, później resztę zażyczyła sobie na kolację i dziś na obiad powtórka :) też jemy pierogi już trzeci raz z rzędu - ale co tam ! Twoich z mąką pełnoziarnistą to można z mniejszymi wyrzutami zjeść o dwa więcej hhehe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wczoraj nie było pierogów i już czuję głód:) może dla odmiany zrobię z serem i truskawkami, jak Ty:)

      Usuń
  16. Uwielbiam pierogi, a taką zdrową wersję to już w szczególności! ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dopiero niedawno przekonałam się do pierogów z truskawkami, ale już wiem że są pyszne, a w wersji pełnoziarnistej to i zdrowsze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie pamiętam, od kiedy je polubiłam, ale teraz mogłabym chyba jeść codziennie;)

      Usuń
  18. Wyobrażam sobie, jak wspaniale musiały smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam - zjedli :) i to w błyskawicznym tempie :) były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdy rodzinie smakuje to co gotujemy, podwójnie to cieszy;)

      Usuń

Drukuj