poniedziałek, 15 czerwca 2015

Polędwiczka z truskawkami

Polędwiczka z truskawkami
Jakie truskawkowe dania królują na Waszych stołach? Przyzwyczajona byłam do truskawek na słodko - w ciastach, pierogach, deserach, lodach, kompotach. Ale ostatnio odkryłam, że truskawki  dobrze smakują nie tylko w deserach. Świetnie podkręcają smak sałatek albo sosu do mięs, a taka grillowana polędwiczka w towarzystwie truskawek z patelni podbije niejedno podniebienie;)

Polecam również inne przepisy na polędwiczkę:

Polędwiczka z truskawkami 

Składniki:
500g polędwiczki wieprzowej
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka sosu sojowego
świeżo mielony pieprz
500g truskawek
2 łyżki glassy balsamicznej
2 łyżki płatków migdałowych
kilka listków szałwii
garść młodych liści szpinaku
20 młodych ekologicznych stokrotek
1 łyżeczka oleju

Polędwiczkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry o grubości 2cm.
Sok pomarańczowy, sos sojowy oraz miód wymieszać, posmarować każdy plaster polędwiczki z obu stron, oprószyć pieprzem, odstawić na 15 minut.
Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół, polać glassą.
Szpinak i kwiaty opłukać.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Patelnię grillową nagrzać, posmarować olejem, ułożyć polędwiczki, smażyć na średnim ogniu na brązowo – po ok. 2 minuty z każdej strony.
Polędwiczki zdjąć, wstawić do nagrzanego piekarnika, żeby nie wystygły.
Na tę samą patelnię wyłożyć truskawki i szałwię, chwilę smażyć, aż owoce puszczą sok.
Na talerz wyłożyć listki szpinaku, na nie truskawki, obok ułożyć kawałki polędwiczki. Całość posypać płatkami migdałów, udekorować stokrotkami.
Smacznego!

26 komentarzy:

  1. a mi się właśnie marzy taka polędwiczka na słodko, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie wygląda kusząco. Piekłam różne mięsa z dodatkiem owoców, ale truskawek nie dodawałam. Myślę, że to dobre połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne połaczenia smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam wyglądają bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie:) Całość wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny pomysł :) Musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mega intrygujące połączenie! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy mięsa z truskawkami nie próbowałyśmy. To musi być bardzo ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nietypowe połączenie, tym bardziej miałabym ochotę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak smakuje tak jak wygląda to PYCHA :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo udane połączenie smaków, ustawiam się w kolejce po jedną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak smakuje tak jak wygląda to PYCHA :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mięso z owocami omijam troszkę szerszym łukiem ale te polędwiczki wyglądają tak apetycznie, że nie sposób nie zatrzymać się na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. truskawki zaskakująco dobrze pasują do mięsa, całość była bardzo zgranym smakowo daniem:)

      Usuń
  14. Jak dla mnie bardzo innowacyjny pomysł, ale całkiem fajny. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. intrygujące połącznei :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Smakowite połączenie, nietypowe, ale warte wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Widzę, że dla wielu z Was połączenie mięsa i truskawek wydaje się być nietypowe. Truskawki z patelni zmieniają swój smak, już nie są tak słodkie, marynata z mięsa też robi swoje. Zachęcam do spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja jeszcze nie próbowałam truskawek na wytrawnie, nie mogę się przełamać, ale myślę że w końcu i do tego dorosnę ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj