poniedziałek, 13 lipca 2015

Placki z cukinii i botwiny

 
Placuszki z cukinii smażę dość często. Tym razem będąc w posiadaniu pięknego pęczka botwiny, do placuszków dodałam pokrojone liście. Wyszły bardzo dobre. Najlepiej smakowały mi muśnięte topionym serkiem oraz z lekkim sosem jogurtowym. Przy okazji odkryłam dla siebie kremowy serek topiony MSM Mońki. Ma fajna gładką konsystencję, jest nie zbyt twardy, a przez to bardzo smarowny. Do zupy, sosu albo na kanapkę w sam raz. Występuję w kilku smakach, więc każdy znajdzie wersję dla siebie: paprykową, pieczarkową, ze szczypiorkiem albo kremowy.
Placuszki i serek - jestem pysznie najedzona;) 


Składniki:
1 cukinia
1 pęczek botwiny (bez buraczków)
ząbek czosnku
2 jajka
2-3 łyżki mąki
sól
pieprz
szczypta tymianku
olej do smażenia
do podania: serek topiony MSM Mońki, sos jogurtowy

Cukinię zetrzeć na tarce (duże oczka), odcisnąć z soku, botwinę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jajkami, mąką, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, nakładać placuszki, smażyć na średnim ogniu na złoto-brązowo z każdej strony.
Podawać z serkiem, sosem.
Najlepsze są na ciepło.
Smacznego!


25 komentarzy:

  1. Placki z samej cukinii z cukinii i ziemniaków robiłam, ale z botwiną to nie. Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki też piękne, ale najpierw to ja się zachwycam zastawą, w tym przypadku pięknym talerzem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł, aby dodać botwinkę. Pysznie wyglądają. Z chęcią spróbuje takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł na inne placuszki,chętnie zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo fajnie smakują, ciekawa odmiana dla tradycyjnej wersji

      Usuń
  5. Uwielbiam wszelkie placuszkowe wariacje. Z botwinką jeszcze nie jadła, a muszą być smakowite (:

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgłodniałam na widok tych placuszków!

    OdpowiedzUsuń
  7. I wersja z botwinką musi być genialna :D My jednak placuszki to zawsze na słodko robimy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ba! można też zrobić duet z tartym jabłkiem i posypać cukrem pudrem :P

      Usuń
    2. ooo, dziękuję! już wiem, czym będę się delektować, gdy dojrzeją papierówki:)

      Usuń
  8. Takie placuszki zjadłabym najchętniej z wiejską, kwaśną śmietaną! Ale mi narobiłaś smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och, ze śmietaną byłby to smak wakacji u babci;)

      Usuń
  9. Cukiniowe placuszki też często robie, ale nie z takimi dodatkami ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj