czwartek, 23 lipca 2015

Porzeczkowy curd

 
Korzystam z darów lata, czerpię pełnymi garściami, biorę ile zdołam. Nie może być przecież inaczej. Wiem, że zimą będzie mi brakować tych wszystkich świeżych owoców... Moja domowa spiżarenka powoli się zapełnia, a poczciwe miejsce na półkach zajmują słoiki z porzeczkami. Wykorzystuję je do ciast, do naleśników. A zupełnie niedawno odkryłam dla siebie porzeczkowy curd. I powiem Wam, że wpadłam jak porzeczka, tzn. śliwka w kompot. Kremowy, intensywnie porzeczkowy krem mogłabym wyjadać łyżeczką ze słoika! Póki porzeczki są, koniecznie zawekujcie albo zamroźcie porzeczkowe puree, żeby i zimą móc cieszyć się tym smakiem. Porzeczkowy curd świetnie się nadaje do tart, tortów, rolad, babeczek, gofrów, można posmarować też nim sernik, dodać od lodów... Jest pyszny!

Składniki:
400g czarnych porzeczek
2 jajka
2 żółtka
100g cukru
80g masła

Porzeczki opłukać, wsypać do rondelka, podgrzewać mieszając, aż puszczą sok, następnie przetrzeć przez sito. Puree ostudzić.
Jajka, żółtka i cukier utrzeć w kąpieli wodnej, dodać puree i masło, dalej mieszać rózgą, aż krem zgęstnieje. Gorący przełożyć do słoików, zakręcić, postawić do góry dnem na kilkanaście minut. Po ostudzeniu curd przechowywać w lodówce do 2 tygodni.


25 komentarzy:

  1. Piękny kolor ,ależ cudownie ci wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta konsystencja i kolor! Przepadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta konsystencja już jest taka, że człowiek chce się oblizać na sam widok :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. konsystencję uzyskałam przez nieco dłuższe gotowanie, więc curd jest bardziej smarowny:)

      Usuń
  4. Konsystencja i ten kolorek, wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne, nie pomyślałabym, żeby zrobić curd z porzeczek, piękny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  6. No kochana i tu przepadłam, uwielbiam curdy, ale nie wpadłam na to aby zrobić go z porzeczki. Coś wspaniałego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. porzeczkowy to mój faworyt;) cytrynowy też fajny, ale to można by rzec klasyka... jak dojrzeją malinki, będzie też malinowy

      Usuń
  7. Jakie cudo! Na pewno smaczne, niestety nie mogę tego zrobić, gdyż w tym roku coś mało mam porzeczek na ogrodzie nie wiedzieć czemu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas swoich porzeczek było pod dostatkiem. Na targu są po 3-4zł, a na skupie jeszcze taniej. Spróbuj też popytać u rolników, niektórzy nawet nie zbierają, bo im się nie opłaca.

      Usuń
  8. Pysznie wygląda, a jaki ma piękny kolorek

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mi się podoba ta propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Curdy bardzo lubię i próbuję różne wersje. I każda zaskakuje mnie swoim smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każda wersja jest smaczna, przede mną malinowa;)

      Usuń
  11. cytrynowy uwielbiam, więc ten porzeczkowy również musi być świetny :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiego jeszcze nie jadłam, a uwielbiam je.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dotychczas robiłam tylko cytrynowy curd. Porzeczkowy, musi być genialny :) I tak apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow, wspaniały pomysł. Czegoś takiego z pewnością nie uświadczysz w sklepie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sklepie nie spotkałam jeszcze żadnego curdu, nawet klasycznego cytrynowego. A porzeczkowy jest bajecznie smaczny, mówię Wam:)

      Usuń
  15. Mniam, pysznie to musi smakować! :) Ja ostatnio z czarnej porzeczki zrobiłam lody :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj