sobota, 11 lipca 2015

Sałatka arbuzowa z fetą

Arbuz zakupiony był jeszcze wczoraj, a lodówce czekała kostka fety. O połączeniu tych dwóch składników wiem nie od dziś, ale podchodziłam do niego jak pies do jeża. Jakoś nie mogłam wyobrazić słodyczy arbuza (a ten się trafił wyjątkowo słodki) przełamanej słonym serem. Słodko-kwaśny - ok, słodko-pikantny też. Ale słodko-słony? Ciekawość jednak wzięła górę, nie bez powodu przecież wiele osób taką sałatkę zachwala. Na pierwszy rzut poszła prostsza wersja - feta, arbuz i listki mięty. I wiecie co?? To jest P-Y-S-Z-N-E! 
Mając trochę czasu pobawiłam się linijką, żeby zrobić sałatkę w kształcie kostki Rubika. Tak podana zrobi wrażenie i na domownikach, i na gościach!
p.s. potraficie ułożyć kostkę Rubika? ja próbowałam wiele razy, ale z marnym skutkiem. Cóż, umysł filologiczny...:) 

Składniki:
kawałek arbuza (ok 1kg)
200g fety
listki mięty, bazylii

Arbuz i fetę pokroić w kostkę, ułożyć na talerzu, posypać posiekaną miętą i bazylią.
Takie proste, a takie pyszne!



28 komentarzy:

  1. Feta i arbuz to świetne połączenie, a u Ciebie jeszcze pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super to wygląda, świetna prezentacja. A połączenia smaków muszę kobiecznie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam, dla mnie było to bardzo pozytywne zaskoczenie;)

      Usuń
  3. Jak cudownie podałaś tą sałatkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba miałam za dużo czasu:) ale warto było bawić się

      Usuń
  4. Uwielbiam tak podaną sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeszcze, zanim zaniemogłam w kwestii nabiału, zajadałam się nią do potęgi! smakowita :) a taka banalnie prosta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ech, szkoda, że teraz nie możesz znowu się nią zajadać..

      Usuń
  6. Kostka wygląda naprawdę uroczo :D Intrygujące połączenie i nie wykluczone, że kiedyś spróbujemy :P A tak w ogóle to kostka rubika jest nie na nasze nerwy xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbujcie:) mam nadzieję, że i Was pozytywnie zaskoczy takie połączenie.
      a kostka... cóż, pozostaje mi układać kostki z sałatki;)

      Usuń
  7. Widziałem identyczną sałatkę niedawno na innym blogu, hmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i na jeszcze kilku z pewnością. Ta sałatka jest bardzo popularna - zarówno jeśli chodzi o składniki, jak i sposób podania w formie kostki. Ale zachowałeś się jak "prawdziwy facet" :P

      Usuń
  8. Bardzo ładnie podane i fajne połączenie smaków. Niby na pierwszy rzut oka nie pasują do siebie, ale to bardzo złe myślenie.

    PS. Ja też widziałam i co? Nie wolno już innym robić? Ludzie są dziwni....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ja przez to złe myślenie kilka lat "zmarnowałam":) a się okazało tak pyszne!

      Usuń
  9. Wygląd genialny! Smak mnie ciekawi, ale musi minąć jeszcze parę dni nim się przekonam do przygotowanie, bo powiem szczerze, że podejście do takich połączeń mam podobne jak Ty. :) Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jako że mam degustację za sobą, to mogę śmiało polecić i zachęcić do spróbowania.

      Usuń
    2. Jak to się mówiło kiedyś " musi nabrać mocy urzędowej" :))

      Usuń
  10. Ale mnie przed dylematem postawiłaś! Arbuza mam, fetę też mam - ale ona z przeznaczeniem do cukinii była... a te 100 g to tak nijak na dwie rzeczy nie wyjdzie :)

    PS ja zawsze staram się podawać źródło, z którego korzystam lecz jest tak wiele pomysłów i przepisów, że zawsze każdy zawsze i wszędzie dojrzy coś podobnego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie musisz całego arbuza i fetę wykorzystywać, spróbuj np. zrobić w postaci koreczków: arbuz-feta-arbuz. Jeśli posmakuje, wtedy zaplanujesz większą porcje;)
      co do źródeł... również podaję, jeśli korzystam z konkretnego przepisu lub pomysłu. Tu natomiast nawet nie wiem, kto był pierwszy z tym połączeniem, proporcje dobrałam sama. A wygląd - też widziałam mnóstwo kostek z różnymi owocami, nie sugerowałam się jakąś konkretną. Tak samo jak z np. z tortem Barbie - wiele osób go robi, ale kto był pierwszy i na kogo się powołać? (Wybacz to konkretne porównanie, wcale nie chodzi o Twoją lalkę:)
      W dobie internetu i pewnej mody na gotowanie jest tyle inspiracji w sieci, że takie podobieństwo jest nieuniknione. Co ne znaczy, że popieram kopiowanie przepisów i zdjęć bez podawania źródła.
      Dziękuję za wsparcie! A wypowiedź "faceta" odbieram jako zwykłą zazdrość, że sam tak nie potrafi;)

      Usuń
    2. Julianno, wczoraj po Twoim przepisie i moim komentarzu a było grubo po 23 musiałam pójść do lodówki, odkroiłam właśnie kąsek arbuza i kawalątek fety na jeden gryz, właściwie nie wiem czy moja cukinia doczeka tej fety ... heheh

      Usuń
    3. w pełni rozumiem... cukinia niech poczeka;)

      Usuń
  11. Pychotka, uwielbiam to połączenie i sama niedawno robiłam arbuzowo-fetową sałatkę :) W ogóle połączenia słodko-słone są zaskakująco pyszne :) Rewelacyjny pomysł z ułożeniem składników w kostkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dopiero odkryłam ten smak i od razu polubiłam;)

      Usuń
  12. Świetna sałatka, rewelacyjnie podana :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj