poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Andaluzyjskie gazpacho


Upały wracają. A niech sobie wracają;) Mam kilka pomysłów na lekkie dania, więc przetrwam. Do takich niezawodnych potraw należą z pewnością chłodniki różnej maści. Dziś polecam hiszpański chłodnik rodem z Andaluzji - gazpacho. Intensywnie pomidorowe, a przy tym niezwykle smaczne. Gdy pierwszy raz spróbowałam go będąc w Sewilli, od razu polubiłam i wiedziałam, że na naszym polskim gruncie również się przyjmie.
Do gazpacho andaluz koniecznie wybierajcie najlepsze, mięsiste i najbardziej dojrzałe pomidory. Moje gazpacho zrobiłam z pomidorów malinowych, dodałam paprykę, cebulę, czosnek. Wyśmienite!

Składniki:
1 kg pomidorów malinowych (lub innych mięsistych, dojrzałych)
1 czerwona cebula
1 papryka
2 kromki czerstwego tostowego chleba
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
sól
pieprz
opcjonalnie: 1 ogórek lub 150ml wody
do przybrania: pietruszka, bazylia

Pomidory sparzyć i obrać ze skórek, pokroić w kostkę. Paprykę i cebulę również pokroić, chleb pokruszyć na mniejsze kawałki.
Wszystkie warzywa i chleb umieścić w blenderze i zmiksować na gładki krem. Doprawić octem, oliwą, solą, pieprzem. Ponownie krótko zmiksować.
Gazpacho przed podaniem schłodzić w lodówce. Podając, udekorować listkami bazylii lub pietruszki, papryką lub cebulą pokrojoną w kostkę,

Do gazpacho nie dodaję ogórka, ponieważ jego enzymy niszczą witaminę C, którą zawierają papryka i pomidory. Zamiast ogórka rozrzedzam go nieco wodą. Jeśli dodajecie ogórek, należy go obrać, pokroić i zmiksować razem z warzywami.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja. Uratowałaby mnie dzisiaj bo w pracy jest nie do wytrzymania :-(

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś to świetny pomysł na obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne takie dania na upały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba nigdy nie jadłyśmy gazpacho ale trzeba przyznać, że wygląda smakowicie :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Lato, upał, sezon i jak tu nie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chłodniki idealne na takie upały :)
    Ten musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Też robię, na taką pogodę idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znakomita propozycja,warta wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też pierwszy raz jadłam w Hiszpanii i bardzo mi zasmakowało, świetna ta Twoja wersja!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj