piątek, 14 sierpnia 2015

Łosoś na pomidorach pod serową pierzynką

Oto obiad, który sam się robi. No dobrze, trochę mu pomogłam. Do moich obowiązków należało: doprawić łososia, pokroić cebulę, pomidory, zetrzeć ser, włączyć piekarnik, ułożyć wszystko w brytfance i pilnować czasu pieczenia. Tyle:) 
A jak smakuje? Paluszki lizać... i talerz też! 

Składniki:
500g filetu z łososia
2 duże dojrzałe pomidory
1 cebula
50g sera (polecam Edamski z MSM Mońki)
kilka gałązek tymianku
sól
pieprz cystynowy
ząbek czosnku
oliwa

Filet lekko posolić, doprawić pieprzem, posypać tymiankiem i posiekanym czosnkiem. Odstawić na godzinę, następnie przekroić na 4 kawałki. 
Pomidory pokroić w grubsze plastry, cebulę w piórka, ser zetrzeć.
Brytfankę posmarować oliwą, ułożyć cebulę, pomidory, łososia, posypać serem, listkami tymianku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut w temp. 180stC.
Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Julianno nie wierzę i zaraz pęknę ze śmiechu :) Miałam dwa przepisy na rybę dzisiejszą i jeden dylemat, który wybrać, jedną opcją był przepis podobny do Twojego (na wierzchu był ser starty wymieszany z odrobiną chleba) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba czytamy sobie w myślach:) ale fish and chips są nie mniej pyszne:)

      Usuń
    2. Paluszki rybne to sprzed tygodnia, a dziś wybrałam rybę pod chrzanową kruszonką.

      Usuń
    3. oo, chrzanowa kruszonka - brzmi pysznie:) chętnie wypróbuję następnym razem

      Usuń
  2. Taki łosoś jest w sam raz na lenia a obiad chcemy zjeść pyszny :) Uwielbiamy łososia po każdą postacią a ta na pewno byłaby jedną z naszych ulubionych :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka wersja łososia nie może nie smakować;)

      Usuń
  3. Lubię łososia, takiego nie jadłam, wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łosoś w tym wydaniu- to prawdziwa rozkosz:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie :-) uwielbiam łososia :-) z chęcią wypróbuję twój pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. super przepis! lubię ryby w każdej postaci, a łosoś chyba najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie danie które robią się same, szczególnie w takie upały dobrze jak nie trzeba stać godzinami przy garach :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj