czwartek, 17 września 2015

Szarlotka fit

Lubię jesień. Czuję jesień. Tę złotą, ciepłą, słoneczną. Bogatą w jabłka, gruszki, śliwki, dynie. Kolorową od liści i stukającą spadającymi czekoladowymi kasztanami...
Wyglądam teraz przez okno - błękitne niebo, zielone drzewa, na termometrze 30st. I choć nie przypomina to jeszcze jesieni, już ją czuję. 
Być może dlatego mam ochotę na jabłeczniki w każdej postaci. Tym razem odchudziłam tradycyjne kruche maślane ciasto i kruszonkę i wyszła taka inna, zdrowsza, ale też bardzo smaczna szarlotka.

Składniki:
ciasto:
70g mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850 (użyłam Młynomag)
70g mąki żytniej typ 720 (użyłam Młynomag)
30g otrąb owsianych
30g płatków owsianych
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
2 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

kruszonka:
30g otrąb owsianych
30g mąki pełnoziarnistej pszennej
30g płatków owsianych
1 łyżka miodu
1 łyżka roztopionego masła

nadzienie:
1,5 kg jabłek (antonówki, szare renety)
1 łyżeczka cynamonu

Składniki ciasta wymieszać, ciasto będzie klejące. Wylepić nim wyłożoną papierem formę 20x30cm (piekłam w trochę mniejszej, ciasto na dole wyszło więc grubsze).
Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach, posypać cynamonem i wyłożyć na ciasto.
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami, posypać po jabłkach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC.
Smacznego!


39 komentarzy:

  1. uwielbiam szarlotki, kojarzą mi się z jesienią która już tuż tuż ....

    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś taka letnia pogoda, ale jesienna szarlotka pasuje i tak;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pogoda jest tak ładna, że nie ma przeszkód, aby wziąć porcję takiej szarlotki i filiżanki z gorąca kawą, aby takie smakołyki spałaszować na świeżym powietrzu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na balkonie wśród czerwonych liści dzikiego wina będzie smakować jeszcze bardziej:)

      Usuń
  4. Uwielbiam ciasta z jabłkami i chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie!!!!!!!!!
    Zapraszam tez do siebie http://smykwkuchni.blogspot.com ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Piszemy się na takie fit ciacho :D Szarlotka jest jednym z naszych ulubionych ciast zaraz po serniku oczywiście :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a sernik też się piecze;) to co wybieracie??

      Usuń
    2. Nie spróbowanie któregoś z ciast nie wchodzi w grę :P Najpierw zjadłybyśmy fit ciacho a potem tłusty sernik :D

      Usuń
    3. bardzo słuszne podejście;) powiem na zachętę, że sernik wyszedł wyśmienity!:)

      Usuń
  7. Ale dorodna szarlotka, śliczne zdjęcie))

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana wspaniała szarlotka, z chęcią taką zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się taka odchudzona wersja:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne słodkości ja też się tak zbieram do upieczenia i zebrać nie mogę. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lekka i bez wątpienia przepyszna! Do tego idealna na tę jesienną porę :) Zdecydowanie ląduje na mojej liście wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A dziś u nas ponad 25 st C i ochładzaliśmy się lodami, o szarlotce pomyślę w chłodne dni - to Ci dopiero jesień :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ponoć weekend będzie deszczowy... ale nie ma tego złego - może grzyby się pojawią;)

      Usuń
  13. Bardzo fajna propozycja na szarlotkę. Z cynamonem najlepsza, a w wersji fit wprost urocza :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam szarlotkę, taka odchudzona wersja, jeszcze bardziej mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda pysznie!
    zapraszam do mnie: http://rategazelle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Pychota, od samego patrzenia zgłodniałam :)
    Zapraszam do mnie-10 nowych przepisów:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Podoba mi się lista składników i samo ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  18. piękne zdjęcia, uwielbiam szarlotki :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Smacznie, no i jeszcze zdrowo :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  20. Kurka, a ile stopni i jak długo piec?:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak, gdzieś mi wycięło cały kawałek tekstu... już poprawiam.

      Usuń
  21. Uwielbiam szarlotki a ta prezentuje się znakomicie!
    W wersji fit to jeszcze większa przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy zamiast surowych jabłek można użyć marmoladkę jabłkową??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marmolady raczej bym nie dawała, ale jeśli masz na myśli prażone jabłka ze słoika - to jak najbardziej:)

      Usuń
  23. Witam :) wygląda bardzo smakowicie. Mam jedynie pytanie odnosnie płatków owsianych. Czy powinny być one zmielone w formie mąki? :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatków nie mielę, używam zwykłych górskich.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  24. Zrobiłam dzisiaj :-) zmieniłam płatki owsiane na jaglanej (nie miałam w domu) i wyszła mega apetycznie 😁😁 będzie jutro na śniadanie😎😎

    OdpowiedzUsuń

Drukuj