czwartek, 28 stycznia 2016

Kotlet schabowy wg Magdy Gessler

Od pewnego czasu schabowe według Magdy Gessler stały się już legendą, choć słynna restauratorka nie pierwsza ten sposób wymyśliła. Moczenie w mleku i cebuli sprawia, że mięso jest kruche, delikatne, miękkie. Dobra, dobra - myślałam - jak smażę schabowe, to też są miękkie. Postanowiłam jednak wypróbować ten sposób. Powiem Wam, że tak dobrych schabowych dawno nie jadłam! Po prostu rozpływają się w buzi! Pyszne, pyszne, pyszne! Do panierki dodałam płatki owsiane, ale można też dodać sezam, mielone orzechy lub słonecznik, usmażyłam je na oleju. Ale wiadomo - każdy ma swoje upodobania, więc można również usmażyć na smalcu albo klarowanym maśle.
I koniecznie skorzystajcie z genialnego pomysłu Ewy na smażoną cebulkę - świetnie będzie pasować do ziemniaków czy kaszy. 

Składniki:
4 kotlety ze schabu
2 szklanki mleka
2 cebule
sól
pieprz świeżo mielony
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
3 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki
olej do smażenia

Kotlety rozbić tłuczkiem. Cebulę pokroić w krążki. Kotlety układać w misce na przemian z cebulą, zalać mlekiem. Przykryć folią i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Następnie kotlety wyjąć z zalewy, osuszyć na papierowym ręczniku, posolić, oprószyć pieprzem.
Obtoczyć w mące, w rozmąconym jajku, w bułce wymieszanej z płatkami owsianymi. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Podawać od razu na gorąco.
Cebulę wyjąć z mleka, osączyć, obtoczyć w mące, usmażyć na rumiano na tej samej patelni.
Smacznego!



35 komentarzy:

  1. tez kiedys robiłam, bardzo dobry

    OdpowiedzUsuń
  2. Baaaardzo rzadko jemy schabowe, więc jak już się na jakiegoś skusić to właśnie na takiego! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny rumiany kotlecik i te płatki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie próbowałam jeszcze takiego sposobu. Choć za panią Gessler nie przepadam, to jednak przyznać muszę, że jej pomysły są czasem świetne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To cudowna opinia tak malo moznna ja uslyszec od has polakow ze ktos za kims nie przepada ale umie docenic I wypowiedziec pochlebna opinie duzo lepiej vy Nam sie zylo w tym kraju

      Usuń
  5. Cieszę się, że pomysł na wykorzystanie cebulki się sprawdził :) Schabowy pierwsza klasa, na całą patelnię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. patelenka na zaledwie 20cm:)
      ale już wyobrażam, jakby skorzystać z polecenia Gessler i zrobić kotleta z 250g mięsa, to dopiero byłby "parasol":)

      Usuń
    2. Mnie jeszcze tylko później zastanawia, kto by to zjadł. Nawet mój mąż, który lubi dobrze pojeść naje się takim mniejszym kotletem z ziemniakami i dodatkami.

      Usuń
  6. Nie lubię Gessler :P ale takie moczenie w mleku z cebulką chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Konkretny kawał mięcha:)
    Zdecydowanie miałabym ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja robię takie kotlety i potwierdzam....są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja robię takie kotlety i potwierdzam....są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha! mleko i cebula świetnie zmiękczają kotlety

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię schabowego, w takiej wersji jednak nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają bardzo apetycznie :) Mój luby jest wielkim fanem schabowych, chyba następnym razem usmażę mu je wg tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Co prawda ja robię zwyczajnie i też są miękkie... no dobra czasem bywa różnie ale to też zależy od jakości schabu, nie zawsze udaje się dobry kupić. Kiedyś spróbuję tego patentu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę je znowu zrobić, bo faktycznie są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Prawdziwy polski schabowy, przepysznie wygląda i obiad wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda rewelacyjnie! *.* I taki złocisty :)
    Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  17. długo szukałam bloga gdzie znajdę przepisy opisane w prosty i przyjemny sposób, a tu proszę! znalazłam :) z pewnością będę często tu zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa, za odwiedziny i zapraszam jak najczęściej. Ze swojej strony postaram się nie zawieść:)

      Usuń
  18. Ja nie przepadam za wieprzowiną, w sumie ograniczam się tylko do kurczaka ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też wolałabym kurczaka, ale nie zawsze mam dostęp do kurczaków z wolnego chowu...

      Usuń
  19. Schabowych nie smaży się na oleju tylko na smalcu!!!



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kto jak woli. Nie lubię jednak zapachu smalcu;)

      Usuń
  20. Kotlety są pyszne schabu nie jadłam od roku.Kotlety puszyste miekkie

    OdpowiedzUsuń

Drukuj