czwartek, 28 stycznia 2016

Kotlet schabowy wg Magdy Gessler

Od pewnego czasu schabowe według Magdy Gessler stały się już legendą, choć słynna restauratorka nie pierwsza ten sposób wymyśliła. Moczenie w mleku i cebuli sprawia, że mięso jest kruche, delikatne, miękkie. Dobra, dobra - myślałam - jak smażę schabowe, to też są miękkie. Postanowiłam jednak wypróbować ten sposób. Powiem Wam, że tak dobrych schabowych dawno nie jadłam! Po prostu rozpływają się w buzi! Pyszne, pyszne, pyszne! Do panierki dodałam płatki owsiane, ale można też dodać sezam, mielone orzechy lub słonecznik, usmażyłam je na oleju. Ale wiadomo - każdy ma swoje upodobania, więc można również usmażyć na smalcu albo klarowanym maśle.
I koniecznie skorzystajcie z genialnego pomysłu Ewy na smażoną cebulkę - świetnie będzie pasować do ziemniaków czy kaszy. 

Składniki:
4 kotlety ze schabu
2 szklanki mleka
2 cebule
sól
pieprz świeżo mielony
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
3 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki
olej do smażenia

Kotlety rozbić tłuczkiem. Cebulę pokroić w krążki. Kotlety układać w misce na przemian z cebulą, zalać mlekiem. Przykryć folią i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Następnie kotlety wyjąć z zalewy, osuszyć na papierowym ręczniku, posolić, oprószyć pieprzem.
Obtoczyć w mące, w rozmąconym jajku, w bułce wymieszanej z płatkami owsianymi. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Podawać od razu na gorąco.
Cebulę wyjąć z mleka, osączyć, obtoczyć w mące, usmażyć na rumiano na tej samej patelni.
Smacznego!



39 komentarzy:

  1. tez kiedys robiłam, bardzo dobry

    OdpowiedzUsuń
  2. Baaaardzo rzadko jemy schabowe, więc jak już się na jakiegoś skusić to właśnie na takiego! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny rumiany kotlecik i te płatki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie próbowałam jeszcze takiego sposobu. Choć za panią Gessler nie przepadam, to jednak przyznać muszę, że jej pomysły są czasem świetne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To cudowna opinia tak malo moznna ja uslyszec od has polakow ze ktos za kims nie przepada ale umie docenic I wypowiedziec pochlebna opinie duzo lepiej vy Nam sie zylo w tym kraju

      Usuń
    2. Też za nią nie przepadam, ale rzeczywiście kotlety schabowe moczone w mleku są o wiele lepsze i nie są twarde . Bardzo dobry sposób już go stosuję w mojej kuchni ��

      Usuń
  5. Cieszę się, że pomysł na wykorzystanie cebulki się sprawdził :) Schabowy pierwsza klasa, na całą patelnię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. patelenka na zaledwie 20cm:)
      ale już wyobrażam, jakby skorzystać z polecenia Gessler i zrobić kotleta z 250g mięsa, to dopiero byłby "parasol":)

      Usuń
    2. Mnie jeszcze tylko później zastanawia, kto by to zjadł. Nawet mój mąż, który lubi dobrze pojeść naje się takim mniejszym kotletem z ziemniakami i dodatkami.

      Usuń
    3. Pracuję fizycznie i taki obiad wciągam "nochem".
      Serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  6. Nie lubię Gessler :P ale takie moczenie w mleku z cebulką chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Konkretny kawał mięcha:)
    Zdecydowanie miałabym ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja robię takie kotlety i potwierdzam....są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja robię takie kotlety i potwierdzam....są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha! mleko i cebula świetnie zmiękczają kotlety

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię schabowego, w takiej wersji jednak nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają bardzo apetycznie :) Mój luby jest wielkim fanem schabowych, chyba następnym razem usmażę mu je wg tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Co prawda ja robię zwyczajnie i też są miękkie... no dobra czasem bywa różnie ale to też zależy od jakości schabu, nie zawsze udaje się dobry kupić. Kiedyś spróbuję tego patentu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę je znowu zrobić, bo faktycznie są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Prawdziwy polski schabowy, przepysznie wygląda i obiad wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda rewelacyjnie! *.* I taki złocisty :)
    Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  17. długo szukałam bloga gdzie znajdę przepisy opisane w prosty i przyjemny sposób, a tu proszę! znalazłam :) z pewnością będę często tu zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa, za odwiedziny i zapraszam jak najczęściej. Ze swojej strony postaram się nie zawieść:)

      Usuń
  18. Ja nie przepadam za wieprzowiną, w sumie ograniczam się tylko do kurczaka ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też wolałabym kurczaka, ale nie zawsze mam dostęp do kurczaków z wolnego chowu...

      Usuń
  19. Schabowych nie smaży się na oleju tylko na smalcu!!!



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kto jak woli. Nie lubię jednak zapachu smalcu;)

      Usuń
  20. Kotlety są pyszne schabu nie jadłam od roku.Kotlety puszyste miekkie

    OdpowiedzUsuń
  21. Robię tak już od 20lat pychota.

    OdpowiedzUsuń
  22. Moje dzieci uwielbiają kotlety schabowe, więc czas by wypróbować nowy przepis ' dziś na obiad

    OdpowiedzUsuń

Drukuj