wtorek, 12 stycznia 2016

Sałatka jarzynowa z fasolą i kabanosami

Ręka do góry, kto robił na Święta sałatkę jarzynową:) Choć jest znana i czasem wydaje się zbyt prosta i mało elegancka, to wciąż ją lubimy i często gości na świątecznym stole. Ile domów tyle przepisów na tę sałatkę: z selerem, z jabłkiem, z ziemniakami lub bez, z kukurydzą, z... 
A zauważyliście, że w każdym domu smakuje inaczej? Podzielę się moim pomysłem na nieco inną jej wersję. Jest równie smaczna, ale inna - z fasolą, kabanosami - sycąca i treściwa. 

Składniki:
3 ziemniaki
3 marchewki
3 jajka
3 kiszone ogórki
1 szklanka ugotowanej fasoli
100g kananosów
sos:
3 łyżki majonezu
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżeczka chrzanu (ze słoika)
sok z cytryny do smaku
świeżo mielony pieprz

Ziemniaki i marchew wyszorować dokładnie, ugotować w mundurkach, przestudzić.
Jajka ugotować na twardo.
Ogórki, ziemniaki, marchew, jajka pokroić w kostkę, kabanosy pokroić w kawałki, dodać fasolę, wszystko wymieszać.
Składniki sosu wymieszać, połączyć z sałatką.
Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja na sałatkę, jarzynową bardzo lubię i kiedyś robiłam z szynką :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. My w ogóle mięsa do sałatki nie dodajemy ale fasola musi być zawsze :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dodawałam nigdy mięsa do sałatki jarzynowej,fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem dodaję, wtedy porcja sałatki zastępuje cały obiad:)

      Usuń
  4. Jenyyyyyy! Jakie to pyszne :)
    Zapraszam: http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja ja robiłam :D Uuu kabanosy i fasola ciekawy pomysł :> Ja dotychczas słyszałam o wersji ze śledziem, a mój tata preferuje z szynką. Muszę spróbować Twojej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za wschodnią granicą sałatką wszech czasów jest jarzynowa z mortadelą:)

      Usuń
  6. Ciekawy pomysł z dodaniem kabanosów i fasoli :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oczywiście u nas sałatka jarzynowa taka najzwyklejsza być musi, zawsze na każdej uroczystości choć malutka miseczka. W sałatkach uwielbiam fasolę czerwoną, i oczywiście z puszki - kto by się trudził gotowaniem garstki fasoli :) A kabanos w takiej sałatce brzmi świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U nas jarzynowa na Święta musi być :) Czasem kombinujemy ze składnikami, dodajemy coś nowego, albo czegoś nie dodajemy. Z kabanosami i fasolą jeszcze nie próbowaliśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa sałatka, lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo elegancko się prezentuje, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. wszystko zależy jakie smaki wolisz - drobiowe będą delikatniejsze, z chilli dodadzą sałatce pikantności.

      Usuń
  12. bardzo ciekawa propozycja.pochodzę ze Śląska i u nas jest popularna z mortadelą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z mortadelą jest popularna też w Rosji, nazywana "oliwje".

      Usuń

Drukuj