wtorek, 2 lutego 2016

Eklery z kremem kawowym

 
W tym tygodniu można zaszaleć ze słodkościami:) Na blogach królują pączki różnej maści i narodowości, faworki, chrusty, donaty, oponki. Pozostając w klimacie karnawałowych wypieków zapraszam na eklery z kremem kawowym. Pyszne wyszły! Ciasto ptysiowe jest delikatne, a creme patissiere ma przyjemny kawowy smak. Bardzo zgrana całość:)
Bazowałam na przepisie ze strony mojewypieki.pl. 

Składniki (na ok 20 sztuk):
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
125g masła
4 jajka

krem:
6 żółtek
600ml mleka
100g cukru
40g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50g masła
dodatkowo: polewa czekoladowa

Zagotować wodę z masłem, zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ciasto odstawić do ostudzenia. Następnie do ciasta wmiksować po jednym jajku. Rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki napełnić ciastem. Na blachę wyłożoną papierem lub silikonową matą wyciskać kawałki ciasta ok 10cm długości i 3cm szerokości, między ciastkami powinna być spora odległość.
Piekarnik nagrzać do 190stC, wstawić eklerki, piec ok 25 minut. Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika. Upieczone eklery wyjąć, ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.
Krem: Mleko zagotować z kawą. Żółtka utrzeć z cukrem na kogle-mogel, wsypać obie mąki, wymieszać. Do masy jajecznej wlać ok pół szklanki gorącego mleka, szybko wymieszać, żeby się masa zahartowała. Następnie masę jajeczną wlewać do pozostałego mleka, ciągle mieszając, gotować ok minuty, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika, dodać masło, wymieszać. Krem przykryć folią i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Kremem napełnić rękaw cukierniczy, wyciskać na połówki ciastek, przykryć drugą połówka. Z wierzchu polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Słodkiego karnawału!

17 komentarzy:

  1. No dobra, tym razem krem kawowy do nas nie przemawia ale i tak wygląda całość bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się fantastycznie :) świetny pomysł na karnawałowe smakołyki :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyglądają i na pewno są przepyszne :) I ten krem :))) Poezja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, ja w tym roku z karnawałowych wypieków to tylko pączusie szybkie z serka zdążyłam usmażyć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do 12 lutego zdążysz jeszcze i prawdziwe pączki zrobić;)

      Usuń
  5. Ostatnio też je robiłem, ale w wersji podstawowej :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Nigdy jeszcze sama nie robiłam... Zapraszam, melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nie przepadam za smakiem kawy i bardzo rzadko ja piję, ale bardzo dziwne jest to, że uwielbiam desery kawowe. W dodatku eklery to smak mojego dzieciństwa. Nigdy nie robiłam ich samodzielnie w domu, zawsze kupowałam w cukierniach. Z pewnością dzięki Tobie będę musiałam się zmusić i zrobić!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam podobne gusta - samej kawy nie pijam, czasem latte, a najczęściej zbożową. Natomiast w deserach bardzo lubię smak kawy. No i zapach - mogłabym wąchać godzinami;)
      Eklery są bardzo łatwe do zrobienia. Trochę się obawiałam kremu - czy będzie wystarczająco gęsty. Jak widać - bezpodstawnie. Krem jest bardzo gęsty, wyciskałam go przez rękaw z końcówką gwiazdką (M1) i tworzył piękne wzory. Także zachęcam do zmuszenia się i zrobienia;)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Drukuj