sobota, 12 marca 2016

Babka karmelowo-fistaszkowa

 
Weekend! Fajnie jest bez pośpiechu usiąść z filiżanką kawy lub kubkiem herbaty w fotelu, zjeść kawałeczek ciasta, porozmawiać o minionym tygodniu albo ułożyć wstępny plan na nadchodzący.
Kolejna babka do kolekcji wielkanocnej. Jeśli lubicie karmel i orzeszki, to musicie ją upiec;) Jest mięciutka, wilgotna. Do jej upieczenia wykorzystałam masę orzechową, która zawiera drobne kawałki orzeszków ziemnych. Babka zyskała piękny karmelowy kolor. Smak orzeszków nie dominuje, jedynie daje ciekawą nutę. Polecam!
A Wy co dziś pieczecie??:)

Składniki:
3 duże jajka
80g cukru
1 i 1/3 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
100g masła
100ml jogurtu naturalnego
250g masy orzechowej Helio
olej do posmarowania formy

do dekoracji:
3 łyżki kajmaku
3 łyżki mleka
garść orzeszków prażonych (mogą być solone)

Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając wsypać cukier. Dalej ubijać i dodawać po jednym żółtku. Karmel wymieszać z jogurtem, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Masło rozpuścić, przestudzić.
Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną, proszkiem i sodą. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać. Na koniec dodać masło i ponownie delikatnie wymieszać.
Formę do babki (u mnie o średnicy ok 22cm) posmarować olejem, posypać mąką lub bułką tartą, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić na kilka minut w formie, następnie wyjać i studzić na kratce.
Do dekoracji karmel podgrzać z mlekiem ciągle mieszając, polać babkę. Orzeszki posiekać (lub umieścić w woreczku i rozdrobnić tłuczkiem do mięsa), posypać po sosie karmelowym.
Smacznego!


13 komentarzy:

  1. Mmm, wspaniała, bardzo lubię fistaszki:). Ja niestety nic dziś nie piekę, bo jestem poza domem i tu gdzie mieszkam nie mam piekarnika. Będę dopiero piekła na święta, już się nie mogę doczekać ;). Teraz tylko cały czas szukam inspiracji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekstra musi być to smakowe połączenie. Babki teraz polecają się na Wielkanoc, która raz po raz zbliża się coraz większymi krokami. Oj chciałabym mieć taką piękną babkę na wielkanocnym stole, tym bardziej, że uwielbiam karmel i sądzę, że z fistaszkami stworzyłby idealną kompozycję. Pozdrowionka, miłej soboty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym jadła taką babkę! wygląda bardzo pysznie : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojacieniemogę!!!! To są totalnie nasze smaki i dobrze wiesz czym nas kusić :P Dzisiaj pieczemy ciasteczka do kolegów z grupy zajęciowej ale taką babkę też byśmy chciały zrobić tylko jak zwykle czas nie jest naszym sprzymierzeńcem :/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetyczne, jest okazja by taką upiec. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. tak, to co dla mnie :) co pieczemy? Pyszne śmietankowe ciasto z jabłkami i rodzynkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ktoś tu chyba chce abym dostała ślinotoku ;) Cudowna!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie. Musi być przepyszna, bo masa z orzechami przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przecudownie :) Jeszcze lepiej musi smakować ;) Ja w ten weekend pracowałam, mam nadzieję, że w następny znajdę chwilę, żeby odetchnąć i upiec coś dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna babka, wygląda bardzo pysznie : )

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne połączenie - karmel i orzeszki! Musi być pychotka!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj