czwartek, 10 marca 2016

Chleb żytni na zakwasie z sokiem jabłkowym

 
Chleb piekę kilka razy w tygodniu. To już norma. Czasem zmieniam coś w przepisach, eksperymentując, żeby odkryć nowy smak. Ostatnio na przykład zamiast wody dodałam sok jabłkowy. To był dobry pomysł - chlebek wyszedł mięciutki, ładnie pachnący i miał ciekawy, taki świeży posmak. 

Składniki:
zaczyn:
100g mąki żytniej typ 1200 (mąka żurkowa)
120ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

ciasto:
cały zaczyn
450g mąki żytniej typ 720
300ml soku jabłkowego tłoczonego
1 łyżeczka soli
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki maku
olej do posmarowania formy
otręby lub mąka pełnoziarnista do wysypania formy

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia: wymieszać mąkę z solą, wlać sok oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, wsypać siemię, mak i pestki, jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksówka 30cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4 godziny w cieple.
Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 230stC (góra +dół), spryskać wodą i wstawić chleb. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180stC i piec kolejne 25 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, położyć na kratce do ostudzenia. Studzić przykryty ściereczką.
Smacznego!

12 komentarzy:

  1. A to ciekawostka,chlebek cudny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Często takie eksperymenty się opłacają, niby jeden dodatek a nowy, ciekawy smak :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię żytnie pieczywo. Ostatnimi czasy bardzo często takie jem i bardzo sobie chwalę. Oczywiście domowe wypieki nie mają sobie równych :) Piękny i na pewno super-smaczny :) Serdeczne pozdrowionka. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł z tym sokiem jabłkowym. Ciekawa jestem smaku i zapachu takiego chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sok świetny pomysł, chlebek wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepszy chleb, to ten domowy na zakwasie. Z sokiem jabłkowym na pewno jest pyszny : )

    OdpowiedzUsuń
  7. bochenek przepiękny, ale ten zakwas :((( moja zguba ...

    OdpowiedzUsuń
  8. Chlebki, to moja namiętność. Porywam kromeczkę !

    OdpowiedzUsuń
  9. czy mozna dać zakwas żytni ten na żurek butelkowy kupny? dziękuje za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam nigdy piec na zakwasie żurkowym. Może najpierw spróbować ze 3 łyżki takiego zakwasu dokarmić i zobaczyć jak będzie się zachowywać - czy będzie pracował i rósł. Zakwas na chleb musi być mocny i aktywny, żeby udźwignąć ciasto.

      Usuń

Drukuj