niedziela, 20 marca 2016

Chleb żytni z orzechami i żurawiną

Kromka jeszcze ciepłego chleba z masłem na podwieczorek - dietetycy pewnie łapią się za głowę, ale nie potrafię odmówić sobie tego smaku:)
Chleb - ten najzwyklejszy, codzienny - dziś w nieco urozmaiconej wersji z orzechami i żurawiną. Ależ pyszny!!

Składniki:
250g zakwasu żytniego, dokarmionego dzień wcześniej
450g mąki żytniej typ 720
300ml wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
50g żurawiny (u mnie Helio)
50 g orzechów włoskich (u mnie Helio)
2 łyżki siemienia lnianego
olej do posmarowania formy
mąką do wysypania formy

Sól i miód rozpuścić w wodzie, wlać do mąki, wymieszać. Dodać zakwas, wymieszać. Ciasto odstawić na 20 minut, następnie dodać siemię lniane, posiekane orzechy i żurawinę i ponownie wymieszać.
Formę (u mnie 30x11cm) posmarować olejem, wysypać mąką. Ciasto przełożyć do formy, mokrą dłonią wyrównać wierzch. Formę przykryć folią, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Gdy ciasto wyrośnie dwukrotnie (będzie równe z formą albo nawet wyższe), nagrzać piekarnik do 230stC, wstawić formę z ciastem. Na dno piekarnika wrzucić 2-3 kostki lodu, żeby wytworzyła się para. Chleb piec 17 minut w 230stC, zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze 20 minut w temp. 190stC.
Po upieczeniu chleb wyjąć z formy, studzić na kratce przykryty ściereczką.
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Gdyby każdy urządzał sobie taki podwieczorek jak Ty dietetycy nie mieliby nic do roboty. Nie jest grzechem coś takiego zjeść na podwieczorek, a masło - na jego temat jest tyle samo mitów jak i prawd. Więc nie przejmuj się.

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechy i żurawina sprawiają, że taki chlebek można jeść solo bez niczego :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno jest fantastyczny;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Żytnie pieczywo to zdecydowanie to, co lubię :) Nie od zawsze tak było, ale od pewnego czasu jestem jego wielką fanką. Dzień z żytnią kromeczką od razu jest smaczniejszy ;) A jeszcze z dodatkiem żurawiny to prawdziwe uczta :) Poproszę kromeczkę na wynos :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki równiutki, wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj