czwartek, 24 marca 2016

Ciasteczka słodkie baranki




W koszyczku wielkanocnym do święcenia tradycyjnie powinien się znaleźć baranek jako symbol ofiary Chrystusa, który oddał swe życie za ludzi, a zmartwychwstając pokonał grzech i śmierć. Można kupić baranka z czekolady bądź cukrowego, można też upiec w specjalnej formie lub zrobić z masła. 
Moje baranki vel owieczki powstały z myślą o najmłodszych. Lepienie ich to fajna przygoda, przy okazji pozwala maluszkom rozwijać małą motorykę i uczy kreatywności. 
Do zdjęć z barankami chętnie pozował mi zajączek, którego dostałam od mojej niezwykle uzdolnionej przyjaciółki Ireny. Zerknijcie do niej, dziewczyna ma talent!

Składniki (na ok 14 sztuk):
1 małe jajko
50g cukru pudru
100g miękkiego masła
150g mąki
50g mielonych migdałów bez skórek (zmieliłam płatki migdałowe Helio)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżeczka kakao

Jajko roztrzepać z cukrem pudrem, dodać masło, wymieszać.
Mąkę (minus 1 łyżka) przesiać z migdałami i proszkiem, wsypać do masy jajecznej. Zagnieść miękkie ciasto. Do 1/5 część ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść, do reszty dodać odłożoną wcześniej łyżkę mąki.
Z jasnego ciasta odrywać kawałki i formować kulki ok 1cm. Z ciemnego ciasta formować 14 kulek 1cm, resztę kulek nieco mniejszych.
Na jednego baranka potrzeba ok 9 kulek jasnych, 1 większa na głowę i 3 mniejsze czekoladowe na uszy i nogi. Głowom, nogom i uszom nadać podłużny kształt.
Kulki ułożyć ciasno, lekko spłaszczyć, żeby dobrze posklejały się między sobą.
Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 170stC.
Po upieczeniu studzić na blasze, zdjąć dopiero jak całkowicie wystygną.
Smacznego!




21 komentarzy:

  1. Jakie one urocze! <3 Przygarnąłbym całą gromadkę! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale słodziaki :D My mamy baranka z masła ale w takiej formie też byłyby bardzo mile widziane w koszyczku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ wspaniale wyglądają, urocze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocze te baranki, aż żal byłoby jeść

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie słodkie te baranki.
    Aż szkoda ich jeść tak pięknie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Urocze baranki :) Takie z nich słodkie maleństwa, że szkoda by mi było je jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszyscy jesteście zgodni, że szkoda by było ich jeść;)

      Usuń
  7. Super! Już wiem, co będą robić dzieciaki wieczorem ))) Pozdrawiam z Grodna )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooo, jak miło, że rodacy tu zaglądają;)
      Pozdrawiam Cię wiosennie i całe Grodno!!!
      p.s. znamy się może??

      Usuń
    2. A tak ))) juz od bardzo dawna. Wesolych Swiat Wielkanocnych zyczy rodzinka Wasilkowskich znad Niemna ))

      Usuń
    3. Ludka, i Wam radosnego świętowania!!

      Usuń
  8. Urocze i bardzo pomysłowe :) Wszystkiego dobrego na Święta, dla Ciebie i Twoich bliskich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu! i Tobie dobrych, radosnych Świąt Wielkiej Nocy!

      Usuń
  9. Ale wspaniałe baranki :-) życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jejku! Faktycznie wyglądają słodko :) Świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sliczne baranki, wspaniałe do koszyczka. Zyczę Zdrowych i wesołych Swiąt !

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniałe, dobrze, że moje dziecię nie widziało przed Świętami bo by nas zagoniła do pieczenia baranków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, dziecię było zajęte rzeźbieniem baranka z masła, jeden wystarczy:)

      Usuń

Drukuj