sobota, 19 marca 2016

Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego


Przygotowania do Wielkanocy trwają w najlepsze. Już za tydzień w Wielką Sobotę będziemy święcić pokarmy. Tradycyjnie w koszyczku znajdzie się chleb, jajko, wędliny, baranek, sól, pieprz, chrzan. W zeszłym roku nasz koszyczek był nieco inny - upieczony z ciasta drożdżowego. Wbrew moim obawom był bardzo pojemny. Pięknie też się prezentował na stole:)
Upieczenie go okazało się prostsze, niż myślałam. Jako formy posłużyły mi dwie jednakowe ceramiczne miseczki, które owinęłam folią. Zaplatanie ciasta to bardziej zabawa, choć wymaga precyzji, ale dzieciaki chętnie w tym pomogą.
Tylko pamiętajcie, że po złożeniu koszyczka nie wolno podnosić za rączkę:) 

Składniki:
150ml mleka
20g drożdży
2 szklanki mąki (350g)
2 jajka
2 łyżki oleju
1/3 szklanki cukru
opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta


Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Przygotować zaczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
2 jajka rozetrzeć z cukrem, wlać mleko i zaczyn (oraz ekstrakt waniliowy), wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec dodając olej.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając pięścią. Podzielić na 5 kawałków:
3 kawałki na koszyczek
2 kawałki na rączkę i koło.
Przygotować 2 miseczki (u mnie o średnicy 15cm, wysokości 8cm) i owinąć je folią aluminiową.

Plecenie koszyczka: każdy z 3 kawałków podzielić na 4 i uformować cienkie długie wałeczki. Miseczkę odwrócić, położyć na niej 6 wałków ciasta (jak rysujemy śnieżynkę), końce pozostawić ok 3cm dłuższe, niż wysokość miski, resztę ciasta obciąć. Obkrojone ciasto również uformować w wałek. Pozostałe wałeczki przeplatać między osnową, tworząc koszyk. Pozostawione dłuższe końce osnowy zawinąć i przykleić do koszyczka.
Można również upleść koszyczek nieco inaczej: z wałeczków ciasta na stolnicy zrobić plecionkę i następnie nałożyć ją na miskę, brzegi ciasta podciąć równo z miską.

Rączka i koło: każdy z 2 kawałków podzielić na 3, zapleść warkocze. Jeden warkocz położyć na wierzchu miski, brzegi podwinąć pod miskę (miski muszą być jednakowej średnicy, ponieważ rączka musi mieć taki sam rozstaw, jak średnica koszyczka).
Z drugiego warkocza uformować koło o średnicy koszyczka.
Koszyczek, rączkę i koło przykryć ściereczką, odstawić na ok 20 minut do napuszenia.  
Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut w temp 170st.C.
Po wyjęciu z piekarnika na koszyczek z wierzchu położyć talerz lub deseczkę, żeby po ostudzeniu miał płaskie dno. Upieczone elementy ostudzić, delikatnie zdjąć z misek. Do koszyczka za pomocą wykałaczek przymocować koło. Końcówki rączki dociąć, żeby pasowała do koła, i również za pomocą wykałaczek przymocować do koła.

Uwaga! Koszyczek należy trzymać pod spód, nie wolno podnosić go za rączkę.
Koszyczek jak najbardziej jest jadalny, ale po kilku dniach stania na stole ciasto wysycha. Można go rozłożyć, dosuszyć i wykorzystać na bułkę tartą albo zrobić bajaderki.


 




11 komentarzy:

  1. cudo, w tym roku moja Julka ma konkurs na koszyczek Wielkanocny, pomyślałam, że właśnie drożdżowy będzie fajnym pomysłem :) Julianno, co nakleiłaś na pofarbowane jajka, że takie piękne paski Ci wyszły? Zwykłą taśmę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób drożdżowy, raczej nikt z dzieci nie będzie miał:)
      A na jajkach były gumki z dętki (albo mogą być recepturki, jeśli masz takie szersze), naciągam je przed malowaniem, później gotuję w łupinach - zresztą wiesz, bo sama też tak robisz;)

      Usuń
    2. o gumkach rzeczywiście nie pomyślałam :D

      Usuń
  2. Taki koszyczek a nawet kilka robiła nasza młodsza siostra rok temu i wyszło jej to równie pięknie :D Ale stwierdziła, że tyle się przy nich namęczyła, że nie wie czy w tym roku też zrobi :P

    OdpowiedzUsuń
  3. No po prostu nie mogę się napatrzeć. To prawdziwe dzieło sztuki! Jaki śliczny :) Aż szkoda go jeść. Idealny nie tylko jako wielkanocny przysmak, ale też ciekawa, nietuzinkowa dekoracja :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny koszyczek! :) Piekłam w tym roku, ale wyglądu nie ma, bo ja antytalencie ;) ale może zrobię drugą próbę - miałam za dużą miskę, bo aż 25 cm średnicy, przez co i po złożeniu się "gibał", szczególnie rączka ;) muszę poszukać mniejszej formy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Patrzę i nie wierzę własnym oczom! Ten koszyczek to użytkowe dzieło sztuki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale piękny:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj