poniedziałek, 21 marca 2016

Mazurek z pomadą czekoladową i słonym karmelem


Mazurek z pomadą czekoladową i słonym karmelem
Ten smak to ukłon w stronę tradycji i powiew nowoczesności. „Modny” ostatnio słony karmel świetnie się komponuje z czekoladą i kruchym ciastem, tworząc pyszną i wyrafinowaną kompozycję smakową.
Składniki:
ciasto:
180g mąki
120g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka zimnej wody

pomada czekoladowa:
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki cukru
80ml śmietany 18%
50g prażonych orzeszków ziemnych

karmel:
3 łyżki cukru
2 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka wody
szczypta gruboziarnistej soli morskiej lub himalajskiej

Ciasto: masło posiekać  z mąką, dodać żółtko, cukier puder, wodę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto położyć na papierze do pieczenia, rozwałkować na prostokąt 20x30m o grubości ok. 5mm, z obkrojonych kawałków ciasta zrobić ozdobny rant, środek nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12 minut w temp. 180stC na złoty kolor.
Upieczony spód ostudzić.
Pomada czekoladowa: cukier wymieszać z kakao, dodać śmietanę, zagotować ciągle mieszając, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut, aż pomada zgęstnieje. Gorącą pomadę rozsmarować na cieście, posypać orzechami.
Karmel: do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i wlać wodę, zagotować nie mieszając, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Gdy cukier nabierze bursztynowego koloru, zdjąć z palnika, wlać śmietankę i szybko wymieszać. Karmelem polać mazurek, posypać solą.
Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Wspaniały mazurek, orzechy w karmelu to coś wspaniałego. Ja na święta szykuję mazurka śliwkowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada, słony karmel-mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie mazurki nie można długo patrzeć bo od razu chce się je jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbowałam niedawno słonego karmelu po raz pierwszy i się zakochałam w nim od pierwszego kęsa ;) Taki mazurek musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super z karmelem, musi smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam...zjadłabym z wielką przyjemnością ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm jak zapachniało Świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm.. słodko słone smaki-uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jadłam prawie identyczne ciasto w wykonaniu mojej cioci, tyle, że z klasycznym karmelem. Ta wersja na pewno jest lekko złamana w smaku, lubię takie propozycje. Dawno nie jadłam słonego karmelu :(

    OdpowiedzUsuń

Drukuj