czwartek, 5 maja 2016

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ćwiczymy literkę R:) RRRRabaRRRRbaRRRR
A w nagrodę mam kawałek ciasta z rabarbarem. Jest takie, jak lubię najbardziej - mięciutkie (nawet następnego dnia), wilgotne, puszyste, z cudowną maślaną kruszonką i kwaśnymi kawałkami rabarbaru, które przełamują słodycz. Jest pyszne!
  
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest niezastąpiony w kuchni.
 

Sezon na rabarbar czas zacząć;)

Składniki:
300g mąki
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
200ml jogurtu greckiego lub śmietany 12%
100ml oleju rzepakowego
2/3 szklanki cukru
skórka otarta z cytryny
2 szklanki pokrojonego rabarbaru

kruszonka:
80g masła
80g cukru
2/3 szklanki mąki

Jajka roztrzepać z cukrem, jogurtem, olejem i skórką z cytryny.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Dodać rabarbar i ponownie wymieszać.
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami.
Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka.
Studzić najpierw w formie, a następnie przenieść na kratkę.
Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Można również upiec muffinki, wykładając ciasto do foremek z papilotkami. Czas pieczenia wyniesie 20-25 minut.
Udanych wypieków!



23 komentarze:

  1. takie majowe ciasto,uwielbiam wypieki z rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ciasto z kruszonką, teraz wszędzie widzę wypieki z rabarbarem i nabrałem na ochoty na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest ciasto absolutnie trafiające w moje podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja w tym roku jeszcze chyba rabarbarowca nie jadłam. Wielka szkoda. Narobiłaś mi smaka. W dodatku ta kruszonka - pycha! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie! Idealne na wiosenny piknik :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. ojojojoj, ale narobiłaś ochoty na rabarbar, pora chyba wybrać się na poszukiwania rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widziałam u Ciebie na blogu, ślinka cieknie na sam widok:)

      Usuń
  7. O ciasto z rabarbarem. Fajnie. Mam wrażenie, że ciasta z dodatkiem jogurtu są bardzo delikatne i ja takie lubię!

    OdpowiedzUsuń
  8. W ten weekend najadłyśmy się mega dużo rabarbaru pod kruszonką <3 Takie ciasto jogurtowe zrobiła też nasza babcia i choć wyglądało równie cudownie co Twoje to jednak musiałyśmy odmówić :/ Ten detoks cukrowy nas dobija pomału :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Wystarczył mi sam tytuł żeby wiedzieć, że to ciasto jest idealne! A zdjęcia tylko to udowodniły :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne, uwielbiam takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pieknie się prezentuje, musi byc mega smaczne

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo lubię takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  13. Jest wspaniałe, chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Niestety ciasto wyszło okropne,nadawało się tylko do wyrzucenia. Smak i zapach oleju rzepakowego był zbyt mocno wyczuwalny. Czy nie lepiej użyć jakiegoś oleju o neutralnym smaku i zapachu typu olej z pestek winogron albo ryżowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przykro mi, że ciasto nie wyszło. Jeśli nie odpowiada Pani/Panu smak i zapach oleju rzepakowego, można oczywiście dodać inny rodzaj oleju do ciasta albo zastąpić go roztopionym i wystudzonym masłem.
      Osobiście nigdy nie spotkałam się z sytuacją, gdy smak albo zapach oleju byłby wyczuwalny.

      Usuń
    2. Może akurat trafiłam na zły olej, ten mój ma wyjątkowo mocny zapach

      Usuń
    3. możliwe... Na oleju piekę m.in. też muffinki, dodaję olej do biszkoptu - nie wyczuwam zapachu. Zresztą ciasto znika bardzo szybko, więc wnioskuję, że inni też nie wyczuwają, skoro proszą po dokładkę;)
      Ale inny delikatny olej jak najbardziej będzie pasował.

      Usuń
  15. uwielbiam ciasta z rabarbarem, to wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj