sobota, 28 maja 2016

Polędwiczka wieprzowa z groszkiem cukrowym, suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim


Jakie macie weekendowo-kulinarne plany? Ja wybywam na wieś po pierwsze truskawki prosto z pola, może skubnę też szpinaku, rabarbaru, a może jeszcze szczaw się uchował - też skubnę. O, i kwiaty czarnego bzu. A na obiad co? Może rolada z polędwiczki, nadziana czosnkiem niedźwiedzim, strąkami cukrowego groszku, serem i suszonymi pomidorami? Polędwiczka wieprzowa to delikatne i soczyste mięso, które świetnie nadaje się do grillowania, pieczenia, smażenia. Lubię, gdy mięso po upieczeniu jest soczyste, aromatyczne. Rolada z niej pyszna jest na ciepło (np. polana sosem, podawana z ziemniaczkami lub selerowym pure), a po wystygnięciu świetnie się nadaje na kanapki.

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa (ok 350g)
8 liści czosnku niedźwiedziego
100g strąków groszku cukrowego
4 suszone pomidory
pęczek szczypiorku
1 szalotka
2 ząbki czosnku
50g wędzonego twarogu (lub mozzarelli)
5 szerokich plastrów chudego wędzonego boczku
sól
pieprz
czerwona papryka
oregano
2 łyżki masła
2 łyżki oleju

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca, następnie od środka jeszcze raz naciąć - wyjdzie prostokątny płat mięsa. Delikatnie rozbić go tłuczkiem, posolić, doprawić pieprzem i papryką. Odstawić na godzinę.
Szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Szczypiorek pokroić. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić szalotkę i czosnek, dodać szczypiorek, groszek, smażyć mieszając, aż strąki groszku zmiękną. Doprawić do smaku.
Na mięso ułożyć liście czosnku, szalotkę z groszkiem z patelni, suszone pomidory w rządku, pokrojony w kostkę twaróg. Mięso zwinąć w roladę. Plasterki boczku położyć na desce, żeby trochę zachodziły na siebie. Na boczku położyć roladę, końce boczku zawinąć, okręcić nicią kuchenną.
Na patelni rozgrzać olej, roladę zrumienić z każdej strony. Włożyć do rękawa foliowego, polać olejem z patelni, rękaw zawiązać.
Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 90 minut w temp. 120stC. Po upieczeniu roladę pozostawić na kilka minut, następnie kroić ostrym nożem w plastry.
Pysznie smakuję z dressingiem z liści rzodkiewki, rukoli i pietruszki.
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. ale fantastyczne nadzienie,muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie się prezentuje! zjadłabym, oj zjadła ....

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to wszystko pięknie i artystycznie zawinięte :) Nadzienie nie może nie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie i bardzo apetycznie wygląda. Super wnętrze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny, nietypowy pomysł na polędwiczkę :) A w dodatku naprawdę ładnie się to prezentuje. Idealne danie na rodzinny obiadek. Super dodatki :) Pozdrowionka serdeczne

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna, uwielbiam smak groszku cukrowego :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super się prezentuje, doskonałe urozmaicenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. smakowicie się prezentuje, super wygląda w przekroju ;-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj