poniedziałek, 16 maja 2016

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym


Kolejny weekend przeleciał zbyt szybko. Siedzę otulona kocem, z kubkiem gorącej imbirowej herbaty i obmyślam plan działań na tydzień. Pogoda - jak co roku zresztą w połowie maja - nie rozpieszcza nas ciepłem, zimna Zośka pokazuje swoje kaprysy:)
Moje kulinarne plany kręcą się wokół szpinaku, meksykańskich naleśników i jeszcze sama nie wiem czego... jak to plany... Ale jeśli już teraz szukacie pomysłu na smaczny i dość szybki obiad, proponuję pulpety z indyka w pomidorowym sosie. Delikatne mięso, esencjonalny sos - to danie świetnie pasuje do ryżu, ziemniaków, a nawet makaronu. Jest pysznie!
... Idę po kolejną herbatę z kawałkiem jabłkowej rolady:)

Składniki (na 6 porcji):
700g udźca indyka bez kości i skóry (albo gotowego mięsa mielonego z indyka)
1 duża cebula
3 łyżki kaszy manny
2 jajka
sól
pieprz
1 łyżeczka czerwonej papryki
0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki nasion kolendry (utrzeć w moździerzu)
szczypta tymianku
szczypta majeranku
odrobina wody
mąka do obtoczenia
olej do smażenia

sos:
500ml przecieru pomidorowego
1 cebula
1 marchew
2 ząbki czosnku
łyżka suszonej bazylii
szczypta tymianku
sól
pieprz

Mięso umyć, oczyścić z błon, zmielić razem z cebulą. Dodać pozostałe składniki i w razie potrzeby dolać odrobinę wody, jeśli masa będzie zbyt gęsta.
Z masy mięsnej formować okrągłe pulpety, obtoczyć w mące, obsmażyć na złoto z każdej strony.
Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, talarki marchwi i posiekany czosnek. 
Pulpety ułożyć w głębokim garnku, dodać zeszklone warzywa, zalać przecierem pomidorowym i pół szklanki wody, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut, pod koniec gotowania posolić i doprawić do smaku.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, ziemniakami lub makaronem.



15 komentarzy:

  1. Prawda? Weekend przelatuje jakoś dziwnie szybko! :) Pulpeciki apetyczne, a plany dalszych działań kulinarnych - jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za szybko niekiedy, aż chce się zatrzymać zegar;) Plany kulinarne (i nie tylko) postaram się zrealizować;)

      Usuń
  2. ależ apetyczne idealne na poniedziałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam, że pulpety drobiowe w sosie pomidorowym to bardzo smaczna propozycja. Ile ich nie zrobić, zawsze się dobrze sprzedadzą :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie niemalże takie samo danie gościło na stole przez kilka dni z rzędu i nie nudziło mi się ani trochę. Uwielbiam pulpety. W sosie pomidorowym to absolutny klasyk, któremu nie potrafię się oprzeć. Smakowite danie :)
    Pozdrawiam serdecznie :)
    PS: Mój blog jest chwilowo niedostępny z powodu problemów technicznych. Przepraszam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie zauważyłam... mam nadzieję, że to problemy chwilowe

      Usuń
  5. Bardzo lubię takie pulpety. Sama często robię i zawsze wszystkim smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłybyśmy prosto z tej patelni :D przepysznie te pulpety wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie pulpeciki w sosie pomidorowym to dopiero pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj jak dawno nie mieliśmy pulpetów w sosie pomidorowym, uwielbiamy zarówno drobiowe jak i wieprzowe.

    OdpowiedzUsuń
  9. Już same barw tego dania mnie zachęcają :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. czy można jakoś zamienić kaszę manna w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dodać bułkę tartą albo nawet całkiem pominąć ten składnik

      Usuń

Drukuj