wtorek, 28 czerwca 2016

Jagodowy sernik na zimno


Wybieram się dziś do lasu na jagody. Jestem ciekawa, jakie będą tegoroczne zbiory. Mam ochotę na pierogi, babeczki, ciasto jogurtowe... i wszystko z jagodami oczywiście... A jeśli coś zostanie, to i sernik na zimno będzie! Zdziwiłam się bardzo, gdy przeglądając przepisy na blogu nie odnalazłam tego sernika. Ostatnio bratowa nawet wspominała ten sernik i pytała o przepis. Cóż, gdy go wtedy robiłam, nie prowadziłam jeszcze bloga, ale teraz chętnie podzielę się przepisem. Zdjęcie też sprzed lat, jednak gdy tylko zrobię nowe, koniecznie podmienię:)
No to kto idzie ze mną na jagody?:) 

Składniki:
biszkopt:
2 jaja
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej

masa serowa:
500g twarogu półtłustego (zmielonego trzykrotnie)
200ml jogurtu naturalnego (może być grecki)
200ml śmietanki 30%
50ml mleka
3/4 szklanki cukru
4 łyżeczki żelatyny (z górką)
1 szklanka jagód
1 galaretka jagodowa albo o smaku owoców leśnych

Biszkopt: żółtka oddzielić od białek, białka ubić. Żółtka utrzeć na biało z cukrem, delikatnie połączyć z białkami. Mąki wymieszać, wsypać do masy i wymieszać łyżką. Dno tortownicy (24-26cm) wyłożyć papierem, ciasto przełożyć do tortownicy, upiec w temp. 180st ok. 12 minut. Ostudzić.

Żelatynę zalać mlekiem, odstawić na kilka minut, żeby napęczniała. Cukier wsypać do sera, ubijać mikserem aż cukier się rozpuści. Stopniowo dodawać jogurt. Jagody zmiksować blenderem (garść zostawić do galaretki), wymieszać z masą serową, następnie wlać żelatynę, cały czas miksując. Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z masą serową. Biszkopt ułożyć w tortownicy i zapiąć obręcz. Masę serową wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki, żeby stężała. Na wierzch sernika wyłożyć pozostałe jagody. Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody, gdy galaretka będzie zimna, zalać sernik. Ponownie wstawić do lodówki, by galaretka stężała.
Smacznego!

14 komentarzy:

  1. U mnie pewnie jagody nie obrodziły w tym roku.
    Ale taki sernik zjadłabym z wielką przyjemnością. Uwielbiam jagody.

    OdpowiedzUsuń
  2. taki sernik z jagodami, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały serniczek, jagody zaczynają swój czas ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku, ale ma piękny, intensywny kolorek - i to z natury. Mniam. Lato i serniki an zimno zdecydowanie idą w parze :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ciasto, po truskawkach czas na jagody, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zdjęcie Julianno i tak jest piękne, serniczek pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tez na dniach wybieram się na jagody, nie wiem tylko czy je spożytkuje w ten sposób. Często z jagód robię zupę na zimno. rzadko jednak dodaje do wypieków. Choć oczywiście kocham serniki na zimno.

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam kiedyś podobny sernik - jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeśli zrobisz potem taki sernik to ja się na jagody wybiorę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sama chętnie bym poszła na jagody, ale niestety brak czasu. A weekend to znów nie wiadomo w co ręce włożyć :) Fajne ciacho mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kochamy serniki a już szczególnie te na zimno i z owocami! Pięknie Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj