czwartek, 23 czerwca 2016

Lekka sałatka z tuńczykiem i jajkiem


Żar, skwar i upał. Nie wyobrażam sobie w taką pogodę stać przy kuchence i gotować ciężkie potrawy. Sałatka na obiad będzie w sam raz. Jest pożywna, a przy tym lekka, pełna smaków i kolorów. Niektórzy nazwaliby ją sałatką nicejską, ale wtedy musiałaby mieć jeszcze kapary, anchois, fasolkę i paprykę. Kiedyś i taką zrobię, a na razie zadowalam się prostszą wersją, która smakuje pysznie:)

Składniki:
2 małe kolorowe sałaty (albo 2 "serca" z sałaty masłowej)
2 mięsiste pomidory
1 czerwona cebula
1 puszka tuńczyka
50g oliwek
4 jajka
kilka gałązek koperku
garść liści rukoli
kilka listków bazylii

sos:
2 łyżki białego octu winnego
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki brązowego cukru
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
łyżka listków oregano i tymianku

do posypania: prażone pestki słonecznika

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w ćwiartki.
Warzywa umyć. Sałatę osuszyć, porwać na mniejsze kawałki.
Koperek posiekać.
Pomidory pokroić w ósemki, cebulę w piórka, oliwki przekroić na pół.
Tuńczyka osączyć z zalewy.
Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki.
Składniki sosu wymieszać, polać sałatkę. Posypać słonecznikiem.
Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Fantastyczna! U nas dziś taki skwar, ale na szczęście zupkę przygotowałam sobie wczoraj wieczorem, dziś mam wolne od gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Latem takie sałatki nigdy się nie nudzą :D

    OdpowiedzUsuń
  3. sałatki z tuńczykiem to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka letnia na upalne dni, idealna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie połączenia. Sałatka z jajkiem i tuńczykiem dla mnie idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wzięłabym taką do pracy zamiast lunchu.

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajna sałatka; lubię takie

    OdpowiedzUsuń
  8. Rybka i jajko? Skąd wiedziałaś, że takie sałatki lubię. Taki też często biorę do pracy. Mniam. Sycące i pyszne. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie sałatki, troszkę przypomina nicejską, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj