piątek, 3 czerwca 2016

Migdałowe ciasto z truskawkami


Ależ ono pachniało! Obłędnie słodko, truskawkowo. Tak apetycznie i domowo. Nic dziwnego, że zniknęło błyskawicznie:) 
Truskawki zawładnęły blogami, pojawia się co raz więcej ciekawych przepisów i pomysłów na dania z nimi w roli głównej. Nie będę stanowić wyjątku i zaproponuję Wam pyszne migdałowe ciasto z truskawkami. Mięciutkie, puszyste, wilgotne... Wprost marzenie! 

Składniki:
150g mąki
80g mielonych migdałów (bez skórek)
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 małe jajka
125ml jogurtu greckiego lub śmietany 12%
80ml oleju rzepakowego
0,5 szklanki cukru
300g truskawek
3 łyżki płatków migdałowych do posypania


Jajka roztrzepać z cukrem, jogurtem, olejem.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z mielonymi migdałami, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie.
Tortownicę 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście poukładać truskawki.* Posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka.
Studzić najpierw w formie, a następnie przenieść na kratkę.
Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Udanych wypieków!

* miałam duże truskawki, które przekroiłam na pół i ułożyłam na cieście przekrojoną stroną do góry. Jeśli macie małe truskawki, nie trzeba ich kroić. 


10 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie! U mnie na razie na blogu bez truskawek, po prostu zajdam się nimi bez żadnych dodatków i pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda to ciasto. Mniam - migdały + truskawki to połączenie idealne. Wyśmienite. Mam ochotę na kawałek takiego ciasta, najlepiej teraz - do herbatki :) Pozdrowionka serdeczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ajaj! Ale to ciasto cudownie wygląda! Oj na pewno bym mu nie odmówiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Płatki migdałów fantastycznie komponują się z truskawkami :D Wierzymy, że musiało obłędnie pachnieć i tak też smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślinotoku można dostać od samego patrzenia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam tylko czekoladowe na migdałach, było smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda znakomicie :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda znakomicie :) pycha!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj