wtorek, 26 lipca 2016

Muffinki cytrynowo-jagodowe

 
To już raczej ostatni jagodowy przepis w tym sezonie. Muffinki o lekko cytrynowej nucie i pełne jagód. Pyszne po stokroć;)

Z okazji dzisiejszego święta wszystkim Annom, a szczególnie mojej Mamie życzę mnóstwa powodów do radości oraz opieki ich Świętej Patronki:)

Składniki:
300g mąki
200ml jogurtu greckiego
2 jajka
2/3 szklanki cukru
100ml oleju
skórka otarta z cytryny
sok z połowy cytryny
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka jagód

Jajka roztrzepać z cukrem, jogurtem, olejem, sokiem i skórką z cytryny.
Mąkę (1 łyżkę odłożyć do posypania jagód) przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie.
Jagody oprószyć łyżką mąki, wsypać do ciasta, wymieszać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej foremki nakładać ciasto do wysokości 2/3.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka.
Upieczone muffinki studzić na kratce, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Udanych wypieków!


15 komentarzy:

  1. Przepysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A tak pięknie fioletowo się na blogu zrobiło i już koniec :/

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne po prostu:)
    Moja mama też Ania, ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pozdrowienia i wszystkiego najlepszego dla Mamy :)
    A muffinki prezentują się wyśmienicie! Nie trzeba by było mnie namawiać do ich jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mamie złóż serdeczne życzenia a muffinki wyglądają cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepszego dla mamy :) A babeczki jak malowane :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Małe fioletowe piękności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję Wam za piękne życzenia dla Mamy;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie szukałam takich muffinek :) Mam wprawdzie borówki zamiast jagód, ale myślę, że równie dobrze się nadają:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj