sobota, 6 sierpnia 2016

Zupa z frykadelkami dla dzieci (i nie tylko)

Gdy spytałam Emilkę, jaką zupę lubi, bez namysłu odpowiedziała: z frykadelkami. Przyznam, że i ją lubię i pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Już kiedyś podawałam na blogu przepis na zupę z frykadelkami, ta jednak jest nieco inna, ale równie pyszna. Sądząc po zostawionym pustym talerzu Emilce smakowała;) 

Najlepsze dania to wcale nie są te wymyślne, artystycznie poukładane na talerzu. Dla mnie najsmaczniejsze są te, w przygotowanie których wkładam serce i własną pracę. Oczywiście dobre, świeże składniki również są ważne. Własnoręcznie wyhodowane warzywa, marchewki prosto w grządki, wykopane motyką młode ziemniaki, aromatyczny koperek... O tej porze roku ogród jest pełen kulinarnych inspiracji, trzeba się tylko rozejrzeć i je zerwać:) 
Ten przepis, choć banalnie prosty, bierze udział w konkursie na "przepisy zerwane", organizowanym przez Europejski Festiwal Smaku w Lublinie. To już 8. edycja Festiwalu, a tematem przewodnim w tym roku jest Armenia. 
Już nie mogę się doczekać, by odkrywać i smakować ten kraj. 

Składniki:
3 duże marchewki
2 ziemniaki
1 cebula
1 pietruszka
ząbek czosnku
dwie garście fasolki szparagowej
2 liście laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
kawałek pora
1 łyżka masła klarowanego
300g mięsa z szynki
1 małe jajko
2 łyżki kaszy manny
sól
pieprz
szczypta majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
natka pietruszki

Mięso zmielić, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, majerankiem, dodać jajko, kaszę mannę, wymieszać.
Cebulę piec lub opalić nad ogniem. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki.
Do garnka wlać 1,5-2 litry wody, dodać liść laurowy, ziele, zagotować, wrzucić warzywa, gotować na małym ogniu ok 10 minut.
Z mięsa uformować okrągłe frykadelki (najlepiej mokrymi dłońmi), wrzucać do zupy. Gotować ok 10 minut. Po ugotowaniu wyjąć cebulę i por, zupę doprawić do smaku, dodać masło, posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!







6 komentarzy:

  1. Mniam..świetny pomysł, naszłą mnie chęć na taką zupkę

    OdpowiedzUsuń
  2. jednogarnkowy obiad,takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna ta nazwa frykadelki :D Jak Emilce smakowało to nie mamy żadnych pytań :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak, zupka z fasolką i pulpecikami, tudzież frykadelkami zawsze jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupka jak marzenie, tyle dobroci w tej miseczce i jeszcze wszystko widać...a takie zupy najbardziej lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjna ta zupka, ja bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj