sobota, 24 września 2016

Babka ziemniaczana z ryżem

 
Dopiero był poniedziałek, a tu już sobota... Nie zdążyłam nawet mrugnąć:) I jeszcze wielu innych rzeczy nie zdążyłam zrobić... Ziemniaki jednak wykopać zdążyliśmy. W tym roku eksperymentalnie posadziłam też ziemniaki fioletowe. Wyrosły! Część odłożę na wiosnę, a resztę zużyję do sałatek. 
Wykopki to niezaprzeczalna oznaka jesieni. A wraz z jesienią na stole będą się pojawiać potrawy bardziej treściwe, sycące. Wiem na pewno, że nie raz jeszcze upiekę babkę ziemniaczaną. Szkoda tylko, że nie mam pieca, bowiem smak babki ziemniaczanej pieczonej w tradycyjnym piecu jest jedyny w swoim rodzaju. taka babka jest aromatyczna, z chrupiącą skórką, miękkim, kremowym środkiem, który rozpływa się w ustach. U nas koniecznie podawana jest z kwaśną śmietaną, kiszonym ogórkiem lub kubkiem zimnego mleka. 
Babka ziemniaczana to potrawa szczególnie popularna na Kresach Wschodnich, a w Supraślu obchodzone jest nawet Święto Babki.

p.s. czy tylko mnie się wydaje, że babka na pierwszym zdjęciu patrzy na mnie??;)

Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jaja
2 cebule
0,5 szklanki ryżu
100g wędzonego boczku (kiełbasy lub kabanosów)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego majeranku
olej do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebule brać, pokroić w drobną kostkę.
Ryż ugotować na pół miękko, odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać cebulę, posiekany czosnek, smażyć razem na złoty kolor.
Do ziemniaków dodać jaja, ryż, sól, przyprawy, boczek z cebulą, wymieszać.
Formę keksówkę (9x25cm) wysmarować olejem, obsypać bułką tartą. Do formy przełożyć masę ziemniaczaną, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, ok 1,5 godziny w temp. 180stC.
Babkę następnego dnia można odgrzać na patelni, pokrojoną w grubsze plastry.
Smacznego!



10 komentarzy:

  1. w moim domu często gości babka ziemniaczana, ja jednak nie mogę jej polubić jakoś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ziemniaki i ryż powiadasz :) nie jadłam nigdy babki ziemniaczanej a od dawna chciałabym spróbować tylko nie wiem czy taki miękki środek ziemniaczany nam posmakuje. Ale Twoja wygląda cudownie i chyba rzeczywiście babka w tle się patrzy na nas i do tego uśmiecha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten środek jest pyszny:) Zachęcam do upieczenia i spróbowania!

      Usuń
  3. Uwielbiam :) ale z ryżem to jeszcze nigdy nie jadłam, musi być świetna

    OdpowiedzUsuń
  4. Haha faktycznie, babka patrzy z oddala :D Jeszcze nigdy takiej nie jadłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka pomysłowa atrakcyjna babeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja teściowa taką robi, jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pomysłowa :) Nigdy takich pyszności nie jadłam, ale z wielką chęcią bym spróbowała. No i przede wszystkim - podane wspaniale. Nawet te malutkie pomidorki koktajlowe ładnie się komponują z całością. Super! Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Haha, faktycznie ta babka z pierwszego zdjęcia też na mnie patrzy :)
    Przyznaję, że takiej baby jeszcze nie próbowałam, zapowiada się bardzo smacznie <3

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo przystojna ta babeczka ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj