poniedziałek, 19 września 2016

Kruche ciasto z malinami i pianką

 

Łap je! Szybko, póki jeszcze nie uciekło. Chwytaj ostatnie ciepłe promyki i zielone liście. Zbieraj aromatyczne maliny i słodkie pomidory. Ciesz się latem, póki jeszcze trwa!
Za kilka dni przywitamy astronomiczną jesień, która już zapowiedziała swoje przyjście mgłami i chłodniejszymi porankami. Robię porządki w szafie, wymieniając garderobę i wyciągając z głębokich półek cieplejsze swetry. Zwiewne spódnice ustępują miejsca dzianinowym sukienkom, a lekkie bluzeczki muszą poczekać do następnego roku. Cóż, taka kolej rzeczy...

Chwyciłam więc te ostatnie ciepłe dni i chcąc nasycić się smakiem malin upiekłam ciasto na pożegnanie lata. Kruchy spód i wierzch, a między nimi lekka pianka z malinami. Pyszne!

Składniki:
ciasto:
1 i 1/3 szklanki maki
2/3 szklanki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
200g masła
1 łyżka śmietany 18%
3 żółtka

pianka:
6 białek
1 szklanka cukru
100ml oleju (z pestek winogron, kokosowego lub rzepakowego)
1 op. budyniu malinowego (na 500ml mleka, bez cukru)
1 op. budyniu śmietankowego (na 500ml mleka, bez cukru)
2-3 szklanki malin
opcjonalnie cukier puder do posypania

Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, wyglądać jakby takie duże "płaty" kruszonki.
Formę (22x33cm) wyłożyć papierem.
1/3 ciasta odłożyć do lodówki, a pozostałym wyłożyć dno formy. Ciasto podpiec przez ok 10-12 minut w temp. 170stC.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Wsypać oba budynie, wymieszać. Wlać olej, wymieszać.
Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Na pianę wyłożyć maliny, lekko zatapiając je w pianie. Z wierzchu posypać pozostałym ciastem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25 minut w temp. 170stC.
Po upieczeniu studzić najpierw w blasze, a następnie przenieść na kratkę.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Słonecznego tygodnia!


16 komentarzy:

  1. Już za sam wygląd dałabym mu medal! Idealne ciasto, gdy mają nas odwiedzić goście - ładnie się prezentuje, smaczne. No i trzeba korzystać z malin, póki jeszcze są! Mogę kawałek na wynos? Proszę...
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się, ale uprzedzam - ten smak uzależnia;)

      Usuń
  2. cudowne ciasto,wygląda bardzo smacznie:0

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja je uwielbiam, ta pianka z olejem jest boska.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne i apetyczne, a do tego kruche.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie umiesz poprawiać humor takimi pysznościami :D Bronimy się przed jesienną chandrą rękami i nogami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam je - jest to chyba jedno z moich ulubionych ciast - i zawsze wychodzi!

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie już malin brak, ale takie ciasto bym bardzo chętnie zjadła :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszna klasyka :) bardzo lubię takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie ciacho na pożegnanie lata jest idealne :) Z resztą, to ciacho jest w ogóle idealne <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne to ciacho i przepiękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy z mrożonymi jagodami też wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie:) Owoców nie należy rozmrażać przed pieczeniem.

      Usuń

Drukuj