piątek, 16 września 2016

Passata pomidorowa z bazylią i czosnkiem


Pozostaję w pomidorowych klimatach, próbując zamknąć ich smak w słoiku. I chyba się udało - passata smakuje niczym pomidorowa esencja: naturalnie słodka, aromatyczna, kremowa.
Passata to inaczej przecier pomidorowy, który można wykorzystać jako sos do makaronów, pulpetów, zapiec w nim rybę, dodać do zupy, 

Składniki:
4kg dojrzałych mięsistych pomidorów
garść liści bazylii
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki soli morskiej

Pomidory umyć, włożyć na kilkanaście sekund do wrzącej wody, wyjąć, obrać ze skórek, pokroić w dużą kostkę.
Do dużego garnka przełożyć pokrojone pomidory, gotować, aż puszczą sok i staną się miękkie. Zblendować do uzyskania jednolitego sosu. Sos gotować ok 30 minut, żeby odparował i zgęstniał.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Razem z bazylią dodać do pomidorów, posolić, gotować jeszcze ok 5 minut.
Gorącą passatę wlać do słoików lub butelek, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić na kilkanaście minut.
Smacznego.

7 komentarzy:

  1. i potem w parę chwil jest pyszna zupa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka domowa najlepsza :) też robiłam tylko bez czosnku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała. Domowa najlepsza! A jaki ma kolor intensywny. Trzeba korzystać póki pomidory są takie dojrzałe, pyszne... Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też mam zrobioną ale bez czosnku i bazylii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma nic lepszego jak domowy sos pomidorowy do spaghetti :) Ja też muszę zrobić zapasy na zimę :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj