wtorek, 4 października 2016

Jaglane brownie

 

Po miesiącu gonienia za czasem wreszcie mam chwilę na pozbieranie myśli, ogarnięcie mieszkania, schowanie sandałów do szafy... Deszcz za oknem skutecznie zniechęca mnie do wyjścia po zakupy. A przecież muszę kupić kaszę jaglaną na brownie. Pierwsze wyszło rewelacyjne. Ciężkie, wilgotne, zakalcowate - jak na brownie przystało. Sięgając po kolejny kawałek usprawiedliwiałam się, że przecież nie ma aż tyle kalorii, co tradycyjne, i że kasza jaglana to samo zdrowie... No więc zniknęło szybko. Za szybko wręcz i dlatego mimo deszczu muszę wybrać się na zakupy:)
... Marzy mi się brownie ze szczyptą chili ...

Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
3 jajka
80ml oleju (może być rzepakowy, z pestek winogron lub kokosowy)
1/2 szklanki mleka

2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
płatki migdałowe do posypania

Kaszę przelać wrzątkiem, a następnie ugotować w szklance wody (12-15 minut), odstawić do wystudzenia.
Kaszę zalać mlekiem, zmiksować blenderem na jednolitą masę, dodać jajka, olej, cukier, zmiksować.
Wsypać kakao i proszek i ponownie zmiksować.
Formę (15x25cm) wyłożyć papierem, wylać ciasto. z wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka).
Brownie najlepiej smakuje po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!

11 komentarzy:

  1. jakie intensywnie czekoladowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam brownie :) To jedno z najlepszych ciast na całym globie ;) W wersji jaglanej jeszcze nie jadłam. Z pewnością jest takie pyszne, na jakie wygląda. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam już ciasto z kaszy jaglanej ale niestety mój wypiek nie trzymał się kupy i strasznie się rozlatywał aczkolwiek był jadalny ;), tu chyba nie było tego problemu, może lepszy przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to brownie bardzo dobrze się kroiło, nie rozpadało, a i smakowało pysznie:)

      Usuń
  4. Masz rację, takie brownie można jeść bez wyrzutów sumienia :-D

    OdpowiedzUsuń
  5. brownie jaglane, to samo zdrowie :) Zjadłabym, wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie czekoladowe no i ma ten składnik : jaglaną !!! Pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj