środa, 19 października 2016

Kluski śląskie



Prościej chyba się nie da! Kluski śląskie to rodzaj klusków, przygotowywanych z ziemniaków i mąki ziemniaczanej, formowanych na kształt spłaszczonej kulki z dziurką w środku. Jak nazwa wskazuje są szczególnie popularne na Górnym i Dolnym Śląsku, ale znane są również w pozostałych regionach.
Kluski śląskie obok kopytek stanowią u nas najczęstszy sposób na "zutylizowanie" pozostałych po obiedzie ziemniaków. Przyznam jednak, że zdarza się mi specjalnie gotować ziemniaki, gdy mam ochotę na kluski:) Podaje je z gulaszem lub pieczonym mięsem, polane sosem. Pycha!

Składniki:
1 kg ziemniaków
ok 250g mąki ziemniaczanej
sól

Ziemniaki  obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc lub przecisnąć przez praskę, uklepać, przykryć i zostawić w garnku do ostygnięcia. Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części, w miejsce jednej wsypać mąkę ziemniaczaną. Proporcje ziemniaków i mąki wynoszą 4:1. Ziemniaki dokładnie wymieszać z mąką, zagniatając gładkie ciasto. Z ciasta nabierać kawałki wielkości moreli, formować kulki, lekko spłaszczyć, ułożyć na stolnicy. Na środku każdej kulki za pomocą trzonka łyżki lub palcem zdobić wgłębienie. Kluski wrzucać do wrzącej wody, gotować ok 1 minuty od momentu wypłynięcia.
Następnego dnia kluski można odgrzać, wkładając je na chwile do wrzącej wody.
Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Jakie wspaniałe i równiutkie. Uwielbiam je. Wyglądają pięknie i smakowicie. Prawdziwe kluski śląskie. Wspaniałe :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie gotuje gulasz, przydałyby mi się takie kluski do niego :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas zawsze trzeba ugotować ziemniaki, nigdy aż tyle nie zostaje aby śląskie przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjem każda ilość, potem cierpi obwód pasa ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłyśmy je chyba raz albo dwa razy w życiu a szkoda, bo pamiętamy, że były mięciutkie i pyszne :-P

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie takie ciasto na kluski śląskie jest najlepsze

    OdpowiedzUsuń

Drukuj