wtorek, 29 listopada 2016

Deser z kaszy manny - pina colada

 

Kaszka manna to nie tylko przysmak dla dzieci. Zdarza się, że nachodzi mnie chęć na takie mleczne śniadanie. Kiedyś lubiłam ją z syropem lub dżemem truskawkowym albo wiśniowym.
I choć nostalgicznie wracam niekiedy do tamtych smaków, coraz częściej szukam nowych - kaszka z czekoladą, ze śliwkami lub karmelizowanymi jabłkami zadowoli niejedno podniebienie. I tak ostatnim moim "wynalazkiem" stała się kaszka gotowana na mleku kokosowym. Smakuje rewelacyjnie! A gdy podałam ją na zimno z musem ananasowym, deser skradł serca wszystkich gości.

Uwaga: podaję dwa sposoby przygotowania kokosowej kaszki manny, w obu przypadkach wychodzi pyszna. 
I kto by pomyślał, że to niezwykła kasza manna:)

Składniki (na 2 porcje):
wersja 1:
1 szklanka mleka kokosowego
2 łyżki kaszy manny
1-2 kostki białej czekolady

wersja 2:
1 szklanka mleka 2%
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki kaszy manny
1-2 kostki białej czekolady

2 krążki ananasa (świeży lub mrożony)
granat i listki mięty do dekoracji

Wersja 1: Mleko kokosowe zagotować, ciągle mieszając wsypać kaszkę i gotować ok minuty, aż kaszka zgęstnieje. Dodać czekoladę i mieszać, żeby czekolada się rozpuściła. Przykryć folią spożywczą i ostudzić (folia zapobiega tworzeniu się kożucha).
Wersja 2: wiórki kokosowe zalać mlekiem, zagotować, ciągle mieszając wsypać kaszkę i gotować ok minuty, aż kaszka zgęstnieje. Dodać czekoladę i mieszać, żeby czekolada się rozpuściła. Ostudzić i zblendować.

Ananas pokroić w kostkę, zmiksować blenderem na pure.
Do pucharków wyłożyć pure z ananasa i kaszkę mannę, udekorować granatem i miętą.
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. jako fanka kaszy manny zrobię te desery na pewno ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To z kaszy manny można zrobić coś takiego? Jestem pod wielkim wrażeniem. Uwielbiam smaki pina-colady, więc taki deserek to byłaby dla mnie nie lada gratka. Zrobię z pewnością i to niebawem. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ahhh, ale świetny pomysł na deser. Musi być znakomity! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja tam dzieckiem nie jestem, a po kaszę sięgam dośc często :) Twój deser bardzo elegancko się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A my lubimy kożuch, więc byśmy nie przykrywały folią xD Często robimy właśnie tak kaszkę ryżową lub kukurydzianą bo przynajmniej bez glutenu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepadłam! Moje smaki! Nie pomyslałam nigdy ze na mleku kokosowym mozna zrobic kasze manna Super pomysł dla wszystkich miłośników kokosa i nie tylko

    OdpowiedzUsuń

Drukuj